Cytat(sopel @ 2005-06-11 08:53:03)
we wspominaj przez ciebei ksiazce jest o obiektowym programowaniu i wzorcach praktycznei jeden rozdzial. ksiazka Wzorce, Obiekty, Narzędzia cała poświęcona jest programowaniu obiektowemu.
Hej.
@sopel: Nie wiem na jakiej podstawiej stwerdzasz ze ta ksiazka nie porusza doglebnie OOP i wzorców, bo mam, przeczytalem, korzystam i jestem w 100% zadowolony. Autor każdy przykład ilustruje kodem OOP pisanym w piątej wersji php - dalsza część książki porusza także rozszerzanie php - więc tutaj nie mamy czystego programowania w php, ale te rozdziały to bezcenna kopalnia informacji na ten temat - jak dla mnie idealna do nauki dobrych nawyków programowania w piątej wersji php, przy użyciu dostępnych narzędzi do programowania zorientowanego obiektowo - co ciekawe przykłady są z życia wzięte, można je wykorzystywać bezpośrednio w swoich projektach, książkę czyta się przyjemnie.
Co do innych pozycji to wspomniane przez Ciebie pozycje Heliona zawsze cos wniosa, jak Cie stac kup jak najwiecej - jak masz wybrac jedna, lub tylko dwie, trzy - to warto odpowiedziec sobie, czego potrzebujemy - czy poznac zasady, skladnie jezyka, funkcjonalonosc, popularne biblioteki i rozszerzenia, czy tez zaawansowane techniki programowania opartego o wzorce, itd. A moze chcesz budowac serwisy w oparciu o system bazodanowe i warto ukierunkowac sie w ta strone... Sam powinienes wiedziec czego potrzebujesz, ja tylko dodam ze nie zgadzam sie z tym co napisal sopel i wyzej opisana pozycje moge Ci polecic jako dobra lekture obarczona w przyklady, napisana przez doswiadczona osobe znajaca temat - jesli brakuje Ci czegos w php ta ksiazka pozwoli Ci to zmienic.
pozdrowka
anas