Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php5 obiektowy
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
spiro
Dokladnie chodzi mi o to czy sa na naszym rynku (czyt. helion) jakies ksiazki godne polecenia do nauki tworzenia obiektowych stron www np. serwisow itp.
ostatnio wyszly nowe ksiazki tj:
- PHP5. Tajniki programowania http://helion.pl/ksiazki/php5tp.htm
- PHP5. Zaawansowane programowanie http://helion.pl/ksiazki/php5zp.htm
- PHP5. Księga eksperta http://helion.pl/ksiazki/php5ke.htm
- PHP5. Obiekty, wzorce, narzędzia http://helion.pl/ksiazki/php5ob.htm

moze ktos juz zapoznal sie z trescia i moze co nieco powiedziec...

lub jakies inne metody poza ksiazkami (tutoriale, kursy...)

z gory thx
hamlecik
Mysle, ze nie warto kupowac ksiazki. Szkoda pieniedzy szczerze mowiac. W internecie znajduje sie masa publikacji na ten temat z przykladami, komentarzami, grafikami. Polecam zagraniczne serwisy i oczywiscie forum php.pl biggrin.gif
sobstel
mam ta ksiazke "PHP5. Obiekty, wzorce, narzędzia" i mysle ze jest godna polecenia. tytul dokladnie odwzorowuje o czym jest ksiazka, wiec jesl chodzi ci o poznanie tajnikow prog obiektowego w php5 to kup wlasnie ta ksiazke.

Cytat
Mysle, ze nie warto kupowac ksiazki. Szkoda pieniedzy szczerze mowiac.

coz, wydatek to zawsze jest, ale moim skromym zdaniem naprawde dobre ksiazki zwracaja to z nawiazka.
Fipaj
Podzielam zdanie hamlecika.
Ale jeśli naprawdę chcesz kupić książkę - polecam ostatnią.
dasko
Jeśli chodzi o samą obiektowość, to według mnie nie ma co kupować książki -> model obiektowy jest opisany w manualu, wzorce na phppatterns.com i wiki.php.pl, SPL na sitepoint.com, wszystko można oczywiście znależć na forum.php.pl.
bela
Ja polecam Thinking in Java :] Można ściągnąć ze strony autora.
spiro
ksiazke chcialbym kupic bo zawsze sie moze przydac, pozatym wole ta forme nauki.
jeszcze na forum spotkalem sie z dobra opinia ksiazki pt. php. Zaawansowane programowanie. Vademecum profesjonalisty http://helion.pl/ksiazki/phpzpv.htm
sa tam rozdzialy godne polecenia odnosnie obiektowego programowania??
czy warto czytac cos z php4 jak chce sie pracowac w pelni na 5??
sobstel
we wspominaj przez ciebei ksiazce jest o obiektowym programowaniu i wzorcach praktycznei jeden rozdzial. ksiazka Wzorce, Obiekty, Narzędzia cała poświęcona jest programowaniu obiektowemu.

co do php4 i php5, to od php5 implementacja "obiektówki" bardzo mocno się zmieniła, dlatego jeśli zależy ci na poznaniu prog obiektowego, to wlasnie lepiej od razu kupic o php5 (chociaz php4 ciagle mocno sie trzyma na serwerach i w srodowiskach produkcyjnych, ale to raczej kwestia czasu)
bigZbig
Cytat(spiro @ 2005-06-11 09:40:51)

Twoje pytanie sugeruje, ze jestes poczatkujacy w php. Jesli zle to odczytalem to przepraszam, jesli jednak nie to zrozum ze PHP5 nie jest czym zupelnie roznym od PHP4. To tylko nowsza wersja udoskonalona i poprawiona. Są oczywiscie znaczace roznice np. w podejsciu do obiektow, ale wiekszosc funkcjonalnosci PHP4 zostala zachowana.

Czytajac manual zwroc uwage ze przy opisie funkcji, pod jej nazwa masz w nawiasie podane wersje php, w ktorych ta funkcja jest dostepna. Te najczesciej uzywane, z ktorymi sie spotkasz byly dostepne czesto juz w PHP3. Model obiektowy to tylko pewna strategia programowania - sam sie do niej przekonalem, jednak kazdy mi chyba przyzna racje ze realizacja modelu obiektowego jest bardziej zaawansowana od programowania strukturalnego, a co za tym idzie trudniejsza.

Konczac ten przynudnawy wywod. Nawet gdybys celowo chcial uniknac czytania "czegos" na temat PHP4 to Ci sie nie uda.

Natomiast tytuly, ktore przytoczyles otwierajac ten temat to pozycje rzeczywiscie dla zaawansowanych (mam watpliwosci co do Ksiegi eksperta), wiec jesli nie czytales jeszcze na temat php zbyt wiele to sobie je narazie podaruj.
kowal1122
Cytat(hamlecik @ 2005-06-10 12:08:51)
Mysle, ze nie warto kupowac ksiazki. Szkoda pieniedzy szczerze mowiac. W internecie znajduje sie masa publikacji na ten temat z przykladami, komentarzami, grafikami. Polecam zagraniczne serwisy i oczywiscie forum php.pl  biggrin.gif

ale napewno lepiej miec książeczke (zwlaszcza dobrą) bo w internecie chyba niebedziesz sie uczył bez przerwy a ksiazka to papier i zawsze go możesz miec ze sobą...
----
jesli ja bym mial ci cos poradzic to "szybki start php i mySQL" nie jest najgorsza i warto przeczytac (ok. 50zł) .
spiro
Cytat(bigZbig @ 2005-06-13 12:34:09)
Cytat(spiro @ 2005-06-11 09:40:51)

Twoje pytanie sugeruje, ze jestes poczatkujacy w php. Jesli zle to odczytalem to przepraszam, jesli jednak nie to zrozum ze PHP5 nie jest czym zupelnie roznym od PHP4. To tylko nowsza wersja udoskonalona i poprawiona. Są oczywiscie znaczace roznice np. w podejsciu do obiektow, ale wiekszosc funkcjonalnosci PHP4 zostala zachowana.

Czytajac manual zwroc uwage ze przy opisie funkcji, pod jej nazwa masz w nawiasie podane wersje php, w ktorych ta funkcja jest dostepna. Te najczesciej uzywane, z ktorymi sie spotkasz byly dostepne czesto juz w PHP3. Model obiektowy to tylko pewna strategia programowania - sam sie do niej przekonalem, jednak kazdy mi chyba przyzna racje ze realizacja modelu obiektowego jest bardziej zaawansowana od programowania strukturalnego, a co za tym idzie trudniejsza.

Konczac ten przynudnawy wywod. Nawet gdybys celowo chcial uniknac czytania "czegos" na temat PHP4 to Ci sie nie uda.

Natomiast tytuly, ktore przytoczyles otwierajac ten temat to pozycje rzeczywiscie dla zaawansowanych (mam watpliwosci co do Ksiegi eksperta), wiec jesli nie czytales jeszcze na temat php zbyt wiele to sobie je narazie podaruj.

po czesci masz racje bo przeczytalem (przerobilem) tylko jedna ksiazke do php (4) "tworzenie stron www vademecum profesjonalisty", ale wydaje mi sie ze jako tako podstawy znam.

pytanie skierowalem pod php5, bo slyszalem ze pod wzgledem obiektowosci php5 jest bardziej rozbudowane (podzial na private, public) wiec mysle, ze lepiej zaczac od razu ze wszystkim winksmiley.jpg
Fipaj
Cytat
podzial na private, public

To, co wymieniłeś to tylko 1/1000 nowych możliwości php względem obiektów. Można powiedzieć, że gość znający jako tako obiekty w PHP4 musi się ich od nowa uczyć w PHP5. Dlatego poleciłem ci książkę "PHP5. Obiekty, wzorce, narzędzia".
smentek
Co do ksiazki "php 5 zaawanosowane programowanie" to merytorycznie jest w miare ok, ale jest w niej pelno bledow! Trzeba sie przez nia przedzierac jak przez dżungle. Czolem sie jak redaktor techniczny hellionu w trakcie pierwszego przezgladu tekstu....
theoden
Cytat

Co do tej książki zgadzam się że ma sporo błędów zaczynając od nie wpisania w interfejsie argumentu jaki ma przyjmować metoda klasy itd. po literówki w nazwach metod ale tak naprawde uważam że to dobra książka. Wprowadza w OOP zarówno w teorii jak i przykładach. Jest pokazane co, jak i dlaczego tak to powinno się robić. Jak się z tym zapoznasz to przecież nie bedziesz kopiował ich twórczości tylko sam napiszesz coś podobnego i wtedy nie będzie już literówek. Jej zaletą własnie jet pokazanie HOW TO bo błedy są ale da się je wyłapać.

P.S Przykłady np. do MVC proste nie są ale skuteczne i przemyślane.
anas
Cytat(sopel @ 2005-06-11 08:53:03)
we wspominaj przez ciebei ksiazce jest o obiektowym programowaniu i wzorcach praktycznei jeden rozdzial. ksiazka Wzorce, Obiekty, Narzędzia cała poświęcona jest programowaniu obiektowemu.

Hej.

@sopel: Nie wiem na jakiej podstawiej stwerdzasz ze ta ksiazka nie porusza doglebnie OOP i wzorców, bo mam, przeczytalem, korzystam i jestem w 100% zadowolony. Autor każdy przykład ilustruje kodem OOP pisanym w piątej wersji php - dalsza część książki porusza także rozszerzanie php - więc tutaj nie mamy czystego programowania w php, ale te rozdziały to bezcenna kopalnia informacji na ten temat - jak dla mnie idealna do nauki dobrych nawyków programowania w piątej wersji php, przy użyciu dostępnych narzędzi do programowania zorientowanego obiektowo - co ciekawe przykłady są z życia wzięte, można je wykorzystywać bezpośrednio w swoich projektach, książkę czyta się przyjemnie.

Co do innych pozycji to wspomniane przez Ciebie pozycje Heliona zawsze cos wniosa, jak Cie stac kup jak najwiecej - jak masz wybrac jedna, lub tylko dwie, trzy - to warto odpowiedziec sobie, czego potrzebujemy - czy poznac zasady, skladnie jezyka, funkcjonalonosc, popularne biblioteki i rozszerzenia, czy tez zaawansowane techniki programowania opartego o wzorce, itd. A moze chcesz budowac serwisy w oparciu o system bazodanowe i warto ukierunkowac sie w ta strone... Sam powinienes wiedziec czego potrzebujesz, ja tylko dodam ze nie zgadzam sie z tym co napisal sopel i wyzej opisana pozycje moge Ci polecic jako dobra lekture obarczona w przyklady, napisana przez doswiadczona osobe znajaca temat - jesli brakuje Ci czegos w php ta ksiazka pozwoli Ci to zmienic.

pozdrowka

anas
sobstel
Cytat(anas @ 2005-08-02 21:43:23)
Cytat(sopel @ 2005-06-11 08:53:03)
we wspominaj przez ciebei ksiazce jest o obiektowym programowaniu i wzorcach praktycznei jeden rozdzial

@sopel: Nie wiem na jakiej podstawiej stwerdzasz ze ta ksiazka nie porusza doglebnie OOP i wzorców

sorry, wlasnie sie zorientowalem ze pomylilem ksiazki, mi chodzilo o http://helion.pl/ksiazki/phpzpv.htm (php. Zaawansowane programowanie. Vademecum profesjonalisty)
Kas
Jeżeli mas zwystarczająco dużo kasy - kup jedną i dobrą książkę.
Ja osobiście uczę się wszystkiego z sieci.
Jest tylko jeden adres warty zapamiętania.
Vengeance
Serdecznie polecam:
- PHP5. Obiekty, wzorce, narzędzia http://helion.pl/ksiazki/php5ob.htm

Mam to, i uważam że to jak na razie jedyna książka warta polecenia (z tych które widziałem w empiku).
anas
hej

@sopel - ja tez pisalem wlasnie o tej ksiazce, nie wiem co masz jej do zarzucenia, ale w moim mniemaniu to dobra pozycja, nie bede po raz kolejny jej opisywal, bo zrobilem to powyzej.

anas
sobstel
Cytat(anas @ 2005-08-05 09:09:13)
ja tez pisalem wlasnie o tej ksiazce, nie wiem co masz jej do zarzucenia, ale w moim mniemaniu to dobra pozycja

nie mowie ze jest to zla pozycja (wrecz przeciwnie i jest to jedna z niewielu ksiazek o php kiedy uzycia slowa "Zaawansowane" jest sluszne), jednak stricte do nauki programowania obiektowego moim zdaniem lepiej zda swoją role "PHP5. Obiekty, wzorce, narzędzia"
krizz
Kiedyś zadałem podobne pytanie mojemu kumplowi: "jaką książkę kupić żeby nauczyć się PHP5 (przesiadając się z wersji 4)" dostałem odpowiedź, że po prostu szkoda kasy na to: w PHP5 dodano (główna zmiana) model obiektowy i wystarczy wziąć jakiś kurs lub podręcznik C++: programowanie obiektowe i to zasadniczo powinno wystaczyć żeby zrozumieć PHP5 obiektowy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.