Witam wszystkichm, mam problem z usuwanie wiersza z bazy danych i edycją wiersza, jestem początkujący i nie mogę sobie z tym poradzić, poniżej kod jaki mam. Jezeli chodzi o dodawanie, to wszystko gra. Jak ktoś moze mi poradzić co z tym zrobić to bardzo proszę o podpowiedź. Mam php wersja 4.3, MySQL wersja 4.1.
<?php
// $id = $HTTP_POST_VARS['id'];
// $imie = $HTTP_POST_VARS['imie'];
// $nazwisko = $HTTP_POST_VARS['nazwisko'];
// $telefon = $HTTP_POST_VARS['telefon'];
// $co = $HTTP_POST_VARS['co'];
// $co1 = $HTTP_POST_VARS['co1'];
// $co2 = $HTTP_GET_VARS['co2'];
// $co3 = $HTTP_GET_VARS['co3'];
$id = $_POST['id'];
$imie = $_POST['imie'];
$nazwisko = $_POST['nazwisko'];
$telefon = $_POST['telefon'];
$rekord = $_POST['rekord'];
$co = $_POST['co'];
$co1 = $_POST['co1'];
$co2 = $_GET['co2'];
$co3 = $_GET['co3'];
//====================================================
or
die (\"Nie mozna polaczyc sie z MySQL\"); or
die (\"Nie mozna polaczyc sie z baza danych\");
if ($co == 'dodaj'){
if ($imie && $nazwisko && $telefon) {
$query = \"INSERT INTO ksiazkatelefoniczna (nr, imie, nazwisko, \";
$query .= \"telefon) VALUES ('', '$imie', '$nazwisko', '$telefon');\";
}
}
if ($co1 == 'popraw'){
if($imie && $anzwisko && $telefon){
$query = \"UPDATE ksiazkatelefoniczna SET imie='$imie', nazwisko='$nazwisko', telefon='$telefon' WHERE nr='$id';\";
}
}
if ($co2 == 'edytuj'){
$query = \"SELECT * FROM ksiazkatelefoniczna where nr='$id';\";
$id = $rekord[0];
$imie = $rekord[1];
$nazwisko = $rekord[2];
$telefon = $rekord[3];
print '<form method=\"post\">Poprawa Rekordu: '; print '<input type=\"hidden\" name=\"co\" value=\"popraw\">'; print '<input type=\"hidden\" name=\"id\" value=\"'.$id.'\"><table>'; print '<tr><td>Imie</td><td><input type=\"text\" '; print 'name=\"imie\" value=\"'.$imie.'\"></td></tr><tr><td>Nazawisko:'; print '</td><td><input type=\"text\" name=\"nazwisko\"'; print 'value=\"'.$nazwisko.'\">'; print '</td></tr><tr><td>Telefon:</td><td><input type=\"text\"'; print 'name=\"telefon\" value=\"'.$telefon.'\"></td></tr>'; print '</table><input type=\"submit\" value=\"popraw\"></form>'; }
if ($co3 == 'skasuj'){
$wynik = mysql_query(\"DELETE FROM ksiazkatelefoniczna WHERE nr = '$id' LIMIT 1;\"); }
$wynik = mysql_query(\"SELECT * FROM ksiazkatelefoniczna;\");
print \"<table cellpadding=5 border=1>\"; print \"<tr><td><b>Imie</b></td><td><b>Nazwisko</b></td>\"; print \"<td><b>Telefon</b></td><td></td><td></td></tr>\";
$id = $rekord[0];
$imie = $rekord[1];
$nazwisko = $rekord[2];
$telefon = $rekord[3];
print \"<tr><td>$imie</td><td>$nazwisko</td><td>$telefon</td><td>\"; print \"<a href=\"4-29.php?co3=skasuj&id=$id\">skasuj<a/></td><td>\"; print \"<a href=\"4-29.php?co2=edytuj&id=$id\">edytuj<a/></td></tr>\"; }
print '<form method=\"post\">Nowy rekord: '; print '<input type=\"hidden\" name=\"co\" value=\"dodaj\"><table>'; print '<tr><td>Imie</td><td><input type=\"text\" '; print 'name=\"imie\"></td>'; print '<tr><td>Nazwisko</td><td><input type=\"text\" name=\"nazwisko\">'; print '</tr><tr><td>Telefon</td>'; print '<td><input type=\"text\" name=\"telefon\"></td></tr>'; print '</table><input type=\"submit\" value=\"dodaj\"></fomr>';
?>