php poznałem na poziomie elementarnym w czasach, gdy królowała wersja 4. oczywiście nie zachaczyłem o programowanie obiektowe, bo moim celem było mieć 'znajomość php' w cv, a nie dogłębna nauka programowania (w końcu ubiegałem się o stanowisko webdizajnera

gość od php w firmie zapytany od czego zacząć w mojej sytuacji, zbył mnie "poczytaj o programowaniu obiektowym" i poszedł do domu

zainspirowany tym stwierdzeniem przeczytałem jakieś angielskojęzyczne artykuły (wg mojego sugestywnego wrażenia troszkę abstrakcyjne), artykuł tutaj na php.pl, przejrzałem kategorie OOP w waszej wikipedii, i stwierdziełem: teoretycznie brzmi nieźle

prosiłbym was o podanie konkretnych przykładów (z życia wziętych :roll2:), kiedy powinno używać się obiektów, a kiedy nie. na myśl narazie przyszedł mi tylko dostęp do danych - zrealizowałem sobie taką prostą klasę - zweryfikujcie poprawność zapisu i użytkową:
<?php class tekst { public $text; public function pobierz($plik) { } public function modyfikuj() { } public function pokaz() { } } $tresc = new tekst(); $tresc->pobierz("plik.txt"); $tresc->modyfikuj(); $tresc->pokaz(); ?>
będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi
pozdrawiam serdecznie