Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: obiekty - co i jak
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_jakub
siemka!

php poznałem na poziomie elementarnym w czasach, gdy królowała wersja 4. oczywiście nie zachaczyłem o programowanie obiektowe, bo moim celem było mieć 'znajomość php' w cv, a nie dogłębna nauka programowania (w końcu ubiegałem się o stanowisko webdizajnera biggrin.gif). teraz mam wakacje i podjęłem ambitne założenie nauczenia się pehapu cool.gif (tworzenie aplikacji internetowych, nie skrypcików).

gość od php w firmie zapytany od czego zacząć w mojej sytuacji, zbył mnie "poczytaj o programowaniu obiektowym" i poszedł do domu smile.gif

zainspirowany tym stwierdzeniem przeczytałem jakieś angielskojęzyczne artykuły (wg mojego sugestywnego wrażenia troszkę abstrakcyjne), artykuł tutaj na php.pl, przejrzałem kategorie OOP w waszej wikipedii, i stwierdziełem: teoretycznie brzmi nieźle guitar.gif

prosiłbym was o podanie konkretnych przykładów (z życia wziętych :roll2:), kiedy powinno używać się obiektów, a kiedy nie. na myśl narazie przyszedł mi tylko dostęp do danych - zrealizowałem sobie taką prostą klasę - zweryfikujcie poprawność zapisu i użytkową:

1. <?php
  2. class tekst {
  3. public $text;
  4.  
  5. public function pobierz($plik) {
  6. $uchwyt = fopen($plik, "r");
  7. $this->text = fread($uchwyt, filesize($plik));
  8. fclose($uchwyt);
  9. }
  10.  
  11. public function modyfikuj() {
  12. $this->text = str_replace("bold", "<b>bold</b>", $this->text);
  13. $this->text = nl2br($this->text);
  14. }
  15.  
  16. public function pokaz() {
  17. echo $this->text;
  18. }
  19. }
  20.  
  21. $tresc = new tekst();
  22. $tresc->pobierz("plik.txt");
  23. $tresc->modyfikuj();
  24.  
  25. $tresc->pokaz();
  26. ?>

będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi
pozdrawiam serdecznie
NuLL
Cytat
prosiłbym was o podanie konkretnych przykładów (z życia wziętych ), kiedy powinno używać się obiektów, a kiedy nie. na myśl narazie przyszedł mi tylko dostęp do danych - zrealizowałem sobie taką prostą klasę - zweryfikujcie poprawność zapisu i użytkową:

Mówiąc prawdę mnie programowanie czegokolwiek bez obiektów nie idzie. Nawet księgi gości biggrin.gif Tak więc stosuję je wszędzie.
Ociu
Przykład ? http://ociu.edigo.pl/free/Error/ErrorHandler.phps winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.