natknalem sie na nastepujacy problem, troche googlalem ale nic sensownego nie znalazlem

mam skrypt php ktory tworzy dynamicznie naglowki do wysylania danych metoda POST (polaczenie otwieram przez fsockopen). Wszystko ladnie dziala do momentu

<?php $strTresc = 'fajna bardzo tresc'; $strPost = 'textbox='.$strTresc.'&opis=test'; $strOut = "POST index.php?title=test&action=submit HTTP/1.1rn"; $strOut .= "Content-Type: application/x-www-form-urlencodedrn"; $strOut .= "Cache-Control: no-cachern"; $strOut .= "rn"; $strOut .= $strPost; $strOut .= "rnrn"; ?>
i to bardzo ladnie dziala do czasu. Jako ze $strTresc jest wpisywana dymanicznie w przypadku wystapienia znaku '&' w $strTresc calosc sie burzy, gdyz otrzymujemy cos takiego :
<?php $strTresc = 'fajna&bardzo&tresc'; $strPost = 'textbox='.$strTresc.'&opis=test'; ?>
i teraz przy wysylaniu naglowka server odczytuje ze ma zmienna textbox=fajna, pusta zmienna bardzo, pusta zmienna tresc i zmienna opis=test.
Problem moj polega na tym iz nie wiem jak "zapisac" ten '&' w $strTresc zeby nie byl traktowany potem jak znak oddzielajacy kolejne zmienne.
mam nadzieje ze jasno wyjasnilem.
thx z gory