Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dobry licznik
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
modern
Witam

zabrałem sie za robienie licznika odwiedzin...
no i hmmm... kombinowałem w ten sposób ze jezeli ktos jest zalogowany to sprawdza date obecną i date jego ostatniego ruchu na stronie, jezeli róznica jest mniejsza niz godzina to licznik sie nie odswieza... a jezeli wieksza to dodaje jedną wizyte
i oczywiscie wszystko bazuje na IP
teraz dalej... tak sobie odswiezam i odswiezam i chyba dupe zrobiłem a nie skrypt :/
nic nie działa...

ktoś wie jak zrobić naprawde porządny licznik? ktory nie dodaje +1 za kazdym odswiezeniem?
licznik który zlicza statystyki ogólem + z jednego dnia + z dnia wczorajszego

Z góry dzięki wielkie
Diablos
W momencie gdy ktos wchodzi na twoja strone wysylaj cookie ustawione na godzine.
Sprawdzaj if ( !isset($_COOKIE['blabla'] ) to dodawaj +1 do odwiedzin i ustawiaj cookie na godzine, w przeciwnym wypadku niz nie rob.

1. <?php
  2. if ( !isset($_COOKIE['refresh']) )
  3. {
  4.  setcookie('refresh','1',time()+3600);
  5.  $ile = $ile + 1;
  6. }
  7. else
  8. {
  9. setcookie('refresh','1',time()+3600);
  10. }
  11.  
  12. ?>

Musisz jeszcze dorobic zapisywanie do pliku / bazy.
modern
oo dzięki smile.gif zaraz sie pobawie smile.gif
Zajec
Pracuję nad stworzeniem statystyk - logowanie godziny odwiedzin, używanej przeglądarki i systemu.

Mam jednak problem z niepowtarzaniem wpisów osób, które odrzucają/wyłączają obsługę cookies. Niby jest to mały odsetek (1.6%) ludzi, ale trzeba brać pod uwagę, że ta jedna osoba na sto, nabijałaby mi swoje statystyki wraz z wejściem na każdą kolejną stornę serwisu.

Czy macie jakiś pomysł na niezliczanie takich ludzi? Myślałem o prostym zapisywaniu ciasteczka przy pierwszym otwarciu strony i zliczaniu kolesia do statystyk dopiero po otworzeniu kolejnego działu (gdy wykryję, że ciasteczko już istnieje) ale to niezadziała dla tych, którzy wejdą tylko na stronę główną i zamkną moją stronę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.