Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php i msaccess
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
milsa666
Witam.

Niedawno miałem problem z łączeniem się w php z tabelami MSACCESS (plikami *.mdb). Problem polegał na tym, że plik *.mdb na serwerze (Apache, php) posiadał tabele podłączone z innego pliku *.mdb znajdującego się na innym komputerze w sieci lokalnej.

Atakowałem różne fora i udało mi się znaleźć odpowiedź. Jak ktoś jest zainteresowany to już piszę:

Problem leżał po stronie Apacha (serwisów Windows?). Otóż serwis Apacha musi mieć w właściwościach, zakładce Logowanie zaznaczoną opcję "To konto", a użytkownik tam wpisany musi mieć dostęp do zasobów (pliku *.mdb z którego dołaczone są tabele) kompa w sieci. Gdy jest zaznaczone "Lokalne konto systemowe" to można odpytywać tylko lokalne bazy Access.
No i połaczenie odbc (używane w php) musi być skonfigurowane jako systemowe nie użytkownika.

No fajnie ALE... Tu powstał MAŁY problem

Teraz gdy sie połaczyłem z docelową bazą access-a to nie mogę czytać dołączonych tabel z powodu zabezpieczenia ich hasłem...
Gdy odpala się tę bazę pod Accessem to trzeba ją uruchamiać z parametrem /wrkgrp "nazwa ścieżki do pliku *.mda" i wpisać nazwę użytkownika i hasło. Znam je więc pod Accessem jest OK.

Ale jak takie cudo zaimplementować w php? Jak na stałe wprowadzić coś takiego żeby odpytywać dołączone tabele z tym znanym loginem i hasłem?

Jakby ktoś coś... Dzięki

dodatkowo dodam, że pod Access-em uruchamia się to za pomocą skrótu *.lnk:

"C:\Program Files\Microsoft Office\Office\MSACCESS.EXE" e:\scieżka do pliku(mdb)\nazwa_bazy.MDB /wrkgrp "e:\scieżka do pliku(mda)\nazwa.mda" /user login (zawarty w *.mda) /pwd haslo (zawarte w *.mda)

Dziękuję
Guest
UDAŁO SI!!!

Zainteresowanym opowiadam:

Aby uwzględnic plik z loginami i hasłami (*.mda, *.mdw) należy w konfiguracji odbc, w sekcji systemowa baza danych, zaznaczyć "Baza danych:" i podać sciezkę do odpowiedniego pliku. Dodatkowo w "Zaawanasowane" -> "Nazwa logowania" (jakiś login z pliku *.mda), "Hasło" (odpowiednie hasło).

Tak skonfigurowane wszystko hula, że aż miło smile.gif

Ciekawe czy to kogoś zainteresowało... bo odpowiedzi trochę mało było

to ja - milsa666
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.