Witam.
Niedawno miałem problem z łączeniem się w php z tabelami MSACCESS (plikami *.mdb). Problem polegał na tym, że plik *.mdb na serwerze (Apache, php) posiadał tabele podłączone z innego pliku *.mdb znajdującego się na innym komputerze w sieci lokalnej.
Atakowałem różne fora i udało mi się znaleźć odpowiedź. Jak ktoś jest zainteresowany to już piszę:
Problem leżał po stronie Apacha (serwisów Windows?). Otóż serwis Apacha musi mieć w właściwościach, zakładce Logowanie zaznaczoną opcję "To konto", a użytkownik tam wpisany musi mieć dostęp do zasobów (pliku *.mdb z którego dołaczone są tabele) kompa w sieci. Gdy jest zaznaczone "Lokalne konto systemowe" to można odpytywać tylko lokalne bazy Access.
No i połaczenie odbc (używane w php) musi być skonfigurowane jako systemowe nie użytkownika.
No fajnie ALE... Tu powstał MAŁY problem
Teraz gdy sie połaczyłem z docelową bazą access-a to nie mogę czytać dołączonych tabel z powodu zabezpieczenia ich hasłem...
Gdy odpala się tę bazę pod Accessem to trzeba ją uruchamiać z parametrem /wrkgrp "nazwa ścieżki do pliku *.mda" i wpisać nazwę użytkownika i hasło. Znam je więc pod Accessem jest OK.
Ale jak takie cudo zaimplementować w php? Jak na stałe wprowadzić coś takiego żeby odpytywać dołączone tabele z tym znanym loginem i hasłem?
Jakby ktoś coś... Dzięki
dodatkowo dodam, że pod Access-em uruchamia się to za pomocą skrótu *.lnk:
"C:\Program Files\Microsoft Office\Office\MSACCESS.EXE" e:\scieżka do pliku(mdb)\nazwa_bazy.MDB /wrkgrp "e:\scieżka do pliku(mda)\nazwa.mda" /user login (zawarty w *.mda) /pwd haslo (zawarte w *.mda)
Dziękuję