Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pdo - tutorial
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
dtb
szukam jakiegoś artykułu opisącego obslugę pdo (moze być po angielsku, lecz wolałbym w ojczystym języku). szakałem w manualu php ale on opisuje jedynie metody, a nie jest to wszystko odpowiednio uporządkowane. google tez nie dostarczylo mi potrzebych informacji (wyszukało głownie newsy z informacjami że w php5 bedzie takie cos jak pdo).
proszę o pomoc.
ens0re
Dobry artykuł jest w gazecie php Solutions(najnowszy numer)...Ale watpie zeby Ci sie chcialo wydawac 30zł ;]
Ociu
http://wiki.cc/php/PDO
dtb
THX
ennics
Cytat
Dobry artykuł jest w gazecie php Solutions(najnowszy numer)...Ale watpie zeby Ci sie chcialo wydawac 30zł ;]

ja kupiłem, jestem zadowolony, chociaż 30 pln to w sumie sporo, więc spróbuję naciągnąć pracodawcę na prenumerate winksmiley.jpg
można zapisac się jeszcz jako beta-tester artykułów na stronie phpSolutions...
dtb
ennics: a masz moze skaner :] ?
mike
Cytat(dtb @ 2005-11-20 20:47:01)
ennics: a masz moze skaner :] ?

A co wiedza nie powinna kosztować :?:

Jak macie umawiać się na plagiaty i kopiowanie czegoś co jest objęte prawami z zakazem kopiowania, to róbcie to przez PW. W ogóle prywatne rozmowy nie powinny być toczone na łamach forum.

A poza tym zamiast wywalać kasę na PHPSolutions kup sobie php|Architect'a. W tegoroczym numerze z września jest bardzo dobry art o PDO.

Kolejna wypowiedź, która zahaczy o łamanie prawa poskutkuje restrykcjami.
krzysztof f.
Co więcej numer Architecta, o którym wspomniał mike_mech jest udostępniony na stronie za darmo:
http://phparch.com/issue.php?mid=65

Rozumiem, że to coś dla Ciebie... nie będziesz musiał skanować.
ennics
Cytat
A co wiedza nie powinna kosztować

Wiedza nie koniecznie winksmiley.jpg podziwiam ludzi którzy za darmo dzielą
się swoją wiedzą i czerpią z tego profity w postaci satysfakcji.
Natomiast informacja jest w obecnych czasach droższa niż złoto. Skoro ktoś poświeca swój cenny czas na pisanie artykułów bo w ten sposób zarabia pieniądze
to naturalnie należy mu się za to zapłata. Artykuł w phpSolutions na temat PDO jest naprawdę obszerny, pozatym znajdują się tam jeszcze 4 ciekawe artykuły na temat testowania modułów, obsługi błędów przez wyjątki (SPL), modelowaniu OOP w php, oraz o metodach magicznych w php.
Jednym słowem POLECAM. 30 pln to w gruncie rzeczy nie dużo, można sie zrzucić w pare osób, albo odmówić sobie flaszki biggrin.gif
splatch
Cytat(ennics @ 2005-11-24 15:26:17)
Cytat
A co wiedza nie powinna kosztować

Wiedza nie koniecznie winksmiley.jpg podziwiam ludzi którzy za darmo dzielą
się swoją wiedzą i czerpią z tego profity w postaci satysfakcji.

Drobne sprostowanie - profit to korzyść, satysfakcja to zadowolenie. Zdanie jest źle skonstuowane, lepiej wygląda: podziwiam ludzi którzy za darmo dzielą
się swoją wiedzą i czerpią z tego satysfakcję
smile.gif

Cytat(ennics @ 2005-11-24 15:26:17)
Jednym słowem POLECAM. 30 pln to w gruncie rzeczy nie dużo, można sie zrzucić w pare osób, albo odmówić sobie flaszki  biggrin.gif

30 zł to w gruncie rzeczy dużo - bo za 3x tyle (90 zł) masz na prawdę dobrą książkę, która porusza o wiele więcej zagadnień niż stustronicowe czasopismo.. ale to jest kwestia zależna od punktu widzenia.
Ace
splatch masz racje, ale

ksiazka za 90 pln poruszy tobie jedna kwestje. A php solution za 2X.XX pln poruszy tobie kilka zagadnien co moze doporwadzic ciebie do zainteresowania danym tematem.

Sam czytam regularnie phpsolution - w firmie szefostwo prenumerate wykupilo uwazam ze to jest super sprawa. Dodatkowo wykupili wszystkie archiwalne numery.

poza tym sam kupuje od 3 miesiecy software developer journal (bodajze dawne software 2.0) - cena tez w granicach 25-30 pln. Tez w sumie mozesz powiedziec ze po 3 miechach moglbym kupic ksiazke. Moge powiedziec no jasne, ale czytanie takiego pisma daje mi szersza wiedze, ktora jest pomocna przy wyborze np: technologi, czy wiedze na temat rozwiazywania pewnych problemow.
ennics
Cytat
Zdanie jest źle skonstuowane

nie... to taka przenośnia, skrót myślowy... referencja do zmiennej winksmiley.jpg
podpisuję się za tym co powiedział @Ace, książki są dobre, ale czasopisma takie jak phpSolutions podejmują tematy na bieżąco, informują o nowinkach z dziedziny programowania.
Np kupiłem książkę "php zaawansowane programowanie (wyd. 2005)", jest bardzo dobra, nie żałuję 60pln, ale nie wyczerpuje tematu i przedstawia rozwiązania które w obecnej chwili są poprostu przestarzałe (np. klasy abstrakcji dla bazy danych).
Rynek php jest w tej chwili tak dynamicznie rozwijany, że nie można bazować jedynie na podręcznikach.
mike
To jeśli już mówicie o nowościach. I jeśli chcecie mieć te nowości na wysokim poziomie, to zrezygnujcie z PHPSolutions.

Na rzecz php|Architect'a.
sobstel
wracając do tematu, właśnie zauważyłem, że zaktullizowali dość porządnie część manuala poświęconą PDO
Strzałek
http://webcity.pl/webcity/artykuly.php/t/70

pozdrawiam.
bigZbig
PHPSolutions, php|Architect, Podręczniki?

Najtaniej wyjdzie poszperac w necie - najbardziej aktualne dane, najobszerniejsze, ale przyznam ze trzeba je przefiltrowac i dlatego wlasnie kupuje czasopisma i ksiazki.

Moze i informacje w czasopismach sa bardziej aktualne i bardziej wyspecjalizowane, ale 30 zeta za egzemplarz to nie jest malo przy tej objetosci.

Co do beta-testerow w PHPSolutions - @ennics - mozna sie jeszcze zapisac. W sumie caly czas mozna. Ja sie zapisalem, wypowiedzialem kilka razy i dostalem darmowy egzemplarz. Probelm w tym, ze z zeszlego miesiaca. Teraz mam dwa. Tak wiec mozesz sprobowac ale:
1 Nie masz pewnosci ze otrzymasz w danym miesiacu egzemlarz
2 Jesli otrzymasz to po tym jak juz wszyscy dawno o nim zapomnieli
Oczywiscie jako betatester masz dostep do niektorych artykulow (nie wszystkich) zanim zostana opublikowane i to jest w sumie wszystko.

@mike_mech dlaczego mialbym zrezygnowac z PHPSolutions na rzecz php|Architecta? Jest lepszy czy inny, jest tanszy czy oferuje wiecej, jest czesciej wydawany, a moze pisany bardziej przystepnym jezykiem?
mike
Cytat(bigZbig @ 2006-01-12 14:36:37)
@mike_mech dlaczego mialbym zrezygnowac z PHPSolutions na rzecz php|Architecta? Jest lepszy czy inny, jest tanszy czy oferuje wiecej, jest czesciej wydawany, a moze pisany bardziej przystepnym jezykiem?

Odpowiedź: (patrz pogrubione)

Co do języka, jest pisany po angielsku.
Jest więcej artykułów na wysokim poziomie.

Jest to moja opinia.
Nie musi pokrywać się z Twoją lub czyjąś inną.

P.S.
Nie twierdzę że w PHPSolutions jest lipa.
Tam też można znaleść coś ciekawego, ale na pewno nie są to nowości z rynku, tylko rzeczy, które już są znane jakiś czas. I o to mi głwónie chodziło w poście powyżej.
bigZbig
@mike_mech zweryfikuje Twoje argumenty. Zaciekawiles mnie.
SongoQ
@bigZbig
Cytat
Teraz mam dwa. Tak wiec mozesz sprobowac ale:

Wydaje mi sie ze sens beta testerow jest troszeczke inny niz ty napisales, chodzi o poprawnienie bledow, pomysly itd a nie dlatego ze dostajesz egzemplarz za darmo.
bigZbig
Cytat
Wydaje mi sie ze sens beta testerow jest troszeczke inny niz ty napisales, chodzi o poprawnienie bledow...

@SongoQ - masz absolutna racje, ale chodzi o motywy z jakich sie to robi. Jedni maja potrzebe pomoc komus i sam ten fakt daje im satysfakcje, a inni chcieliby cos w zamian - tym bardziej ze testowany przez nich artykul nie jest za darmo udostepniany w internecie tylko sprzedawany w gruncie rzeczy za grube pieniadze.
gam3r
a gdzie php|architect'a moge kupic? empik? jest jakaś inna opcja niz przez zamówienie na ich stonie?
mike
Cytat(gam3r @ 2006-02-01 12:05:19)
a gdzie php|architect'a moge kupic? empik? jest jakaś inna opcja niz przez zamówienie na ich stonie?

Nie ma. Można go kupić tylko na stronie.
Ale przecież możesz kupić w .pdf
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.