Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dodawanie kilku plików na raz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
verbos
mam sobie skrypcik uploadu, który uploaduje i później wyświetla na www zdjątka. Tradycyjnie zrobione jest to jako przycisk Pobierz itd....
Mam pytanko czy można (jeśli tak to jak) zrobić aby można było zaznaczać grupę fotek i dodawać a nie tylko pojedyńczo?? tak jak np. w explorerze można kilka plików na raz kopiować czy wykasować...
Dzięki z góry za odp.
czachor
Z tego co wiem nie można zaznaczać kilku plików, musisz dodawać je po kolei do kolejnego inputa.
verbos
No też mi się tak wydaje.... ale może jednak ktoś coś wie na ten temat winksmiley.jpg questionmark.gif
mike
Ja wiem.

Nie da się. Nie można za pomocą jednego okienka dialogowego uploadować kilku plików (nie ważne czy to są .jpg czy inne)
verbos
Hehe ... skoro sam moderator mi to mówi... to zaniecham dalszych poszukiwań winksmiley.jpg
Dziękuję i pozdrawiam

----edit----
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da i on to zrobi." laugh.gif
Moderatorzy nie wiedzą wszystkiego smile.gif
Nie zawsze sugeruj się statusem usera na forum.
~mike_mech
DeyV
Ale nawet panomo moderatorom zdaża się mylić.

Coś takiego możliwe jest dzięki wykorzystaniu WebDav, wtedy właśnie możliwe jest zaznaczenie wielu plikow, przeciągnięcie ich do okna przeglądarki, i się "wrzucają" na serwer, bez żadnych dodatkowych programów, klientów FPT itp...
imashjan
Ja wiem ze sie da klika sie dodaj, plik jest ładowany na serwer, potem wyswitlana jest jego nazwa pod spodem, i tak można dodać parę plików. A następnie wysłać np pocztą. I to wszystko z jednego inputa. Tylko nie wiem jak to działa. Takie coś ma www.blink.pl na swoich pocztach
ghostrider
Cytat
Ja wiem ze sie da klika sie dodaj, plik jest ładowany na serwer, potem wyswitlana jest jego nazwa pod spodem, i tak można dodać parę plików

Nie do końca, zalezy od przegldarki, a właściwie o tego czy z poziomu JS mozna ustawic wartość pól typu FILE.
IE na to nie pozwala (wlaściwe zachowanie), ale dla FF juz mozna, i jest to ewidenty błąd w zabezpieczeniach.

Jakim rozwiązaniem jest dynamiczne generownie kolejnych pól typu FILE kiedy uzytkownik doda jeden plik, klikajac :przegladaj: dodajemy kolejne puste pole FILE, i uzytkownik znow może kliknać :przeglądaj:.
imashjan
sorki, ale caly czas walcze, ze by mi wogole wysyłał djecia, bo calyczas nie dochodza, tylko same rzeczy przeniesione z inputy type text

O to kod :
  1. <?php
  2. if ($ok!="1"){
  3. }
  4. elseif (($file_size<"1000000") && ($file_name=="foto.jpg")){
  5. copy("$file", "files/$file_name");
  6. unlink("$file");
  7. echo"Plik został skopiowany<br>
  8. Informacje o skopiowanym pliku:<br>
  9. Nazwa pliku: $file_name<br>
  10. Wielkość pliku: $file_size bajtów";
  11. }
  12. else {
  13. echo"Wystapił bład przy kopiowaniu pliku.
  14. Zła nazwa lub została przekroczona maksymalna wielkość pliku"
  15.  
  16. ?>

poprawiam
---
nospor

prosze o dop
ghostrider
poczytaj o tablicy: $_FILES, move_uploaded_file" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, generalnie rozdział 5 manuala, dyrektywie upload_max_filesize w php.ini
tag form musi mieć atrybut: enctype="multipart/form-data"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.