Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zaprojektowanie bazy użytkowników.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tes
Witam!
Otoż chcę zrobić wyświetlanie wyników użytkowników mojego serwisu. Postaram się opisać jak ja to widzę, co mi się nie podoba i jakbym chciał to mieć smile.gif Potrzebny mi po prostu pomysł.

Otóż mam 3 grupy na roku. Każda grupa ma swoj login i hasło (grupa1, grupa2, grupa3). Gdy ktoś się zaloguje ma możliwość odczytania wyników swojej grupy. Czyli pokazuje mu sę lista z odnośnikami:

Kod
Przedmiot   Data         Opis                    Dodał
Matematyka  01.12.2005   Równania Różniczkowe 2  Kowalski

Wyniki chciałbym przekazywać przez formularz, czyli:

1. Grupa<select name="ocena"><option selected>0 <option>2.0 <option>2.5 </select> itd...

Zrobię to tak, że w tabeli będę miał "na sztywno" Imiona i Nazwiska studentów.

I teraz właśnie problem. Chodzi o to, aby ktoś kto dodaje wyniki, miał możliwość wyboru grupy (ale to nie problem, po prostu w zależności od wielkości grupy, będzie zaczynało od innego indeksu w tablicy).

Chciałem zrobić tak, że w tabeli w bazie będę miał po prostu ID (indeksy tablicy) i sobie spokojnie wyświetle... Ale z drugiej strony pomyślałem, ze tabela ze 100 polami nie najlepszy pomysł snitch.gif

Z góry dziękuję za wszelkie rady smile.gif
hansikkk
Ja bym po prostu dodal jeszcze jedna kolumne np ID_Grupy i wyszukiwal potem po odpowiednim ID. Np Grupa 1 - 1, grupa 2 - 2, grupa 3 -3 - ale ja to amator jestem tongue.gif
Pozdro
SongoQ
Dodatkowo jesli chesz miec mozliwosc aby user nalezal do wielu grup to tabelke posrednia miedzy grupa a userem

user:
id, user, index, name, ...........

grupa:
id, nazwa, ...........

gru_user:
id, id_user, id_grupa
tes
A da się w php zrobić tak, aby ciąg znaków wpierniczało mi do tablicy i każdy znak byłby w tablicy pod innym indeksem ?
Tak jak string w C++ ? snitch.gif
dr_bonzo
$a = 'idzmy spac wczesniej';
echo $a{2}; // z
boya
dawno nic nie pisałem to moze cos napisze...
czyżby jakiś profesor nam sie tutaj zjawił z pytaniem smile.gif

najlepiej wziasc kartke i porysowac sobie wszystkie relacje...

TABELA grupa hasla z dodatkami
id | grupa | haslo |

TABELA UCZNIOWIE
id | user | index | grupa | imie | nazwisko | ...

pola varchar[0-255] i id[0-8] spokjonie ci wystarcza.

i to co piszesz ponizesz w formularzu masz jaiegos selecta i wybierasz grupe a pozniej
piszesz zapytanie ktore dodaje do odpowiedniej grupy odpowiednie wyniki...

haslo lub nr grupy moze byc dopisane do sesji..i na jej podstawie mozesz pokazywac wyniki dla poszczegolnych grup...

chyba dobrze zajarzyłem tiredsmiley.gif
SongoQ
Cytat
chyba dobrze zajarzyłem

Twoj schemacik wyklucza przynaleznosc do wielu grup
tes
Dzieki za odpowiedzi! snitch.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.