Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sesje. Logika, warunki?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Qrzysio
Witam.

Mam taki roblem. Otóż piszę skrypt do ogłoszeń. Zawarłem w nim opcję edycji za pomoca hasła. Działa to tak, że przy wpisywaniu ogłoszenia podaje się hasło za pomoca krótego można później edytowac to ogłoszenie.

Mam problem z zalogoaniem uzytkownia do edycji. Jak zarejestroać sesję, aby można było edytowac tylko jedno ogłoszenie? Chodzi o to, ze uzytkownik gdy sie zaloguje i bedzie miał mozliwosc edytowania ogloszenia to gdy bedzie zapisywanie zmian moge usunąc sesję, ale jezeli kliknie i przejdzie na inna stronę to sesja zostanie przekazana... (dobrze rozumiem?). Nie znam się za bardzo na sesjach, ale małe co nieco miałem z nimi do czynienia.

Prosze o pomoc. Wydaje mi się że moznabyłoby stworzyc sesję na podstawie id ogłoszenia, ale nie wiem jak stworzyc arunek sprawdzania... Jezeli ktos wie jak takie cudo zrobic bede bardzo wdzieczny.
DavidPL
Jeśli chodzi o Twoje rozumowanie to myślę, że jest poprawne.

Co do sposobu rozwiązania twojego problemu to o ile się domyślam wraz z rekordem ogłoszenia zapisujesz hasło. Podczas próby edycji koleś podaje hasło, ty w tym czasie sprawdzasz czy hasło jest zgodne z tym które jest przypisane do rekordu ogłoszenia. Pobierasz sobie identyfikator tego ogłoszenia, zapisujesz w sesji i w momencie kiedy ktoś będzie zapisywał przeedytowane ogłoszenia ty udczytasz ten identyfikator ogłoszenia z sesji i użyjesz jako warunku updatu rekordu ogłoszenia.

--
Pozdrawiam,
Dawid Szałęga
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.