Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ogólny problem z bibliotekami PEAR
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
delta9
witam

w koncu sie zmobilizowalem i zainstalowalem linuxa + apacha2 + php 5.1.1 na swoim serwerze - wszystko ladnie dziala ale...

w aplikacji ktora pisze chcialbym skorzystac z biblioteki PEAR, mianowicie z HTML_Template_Flexy. Niestety nie moge poradzic sobie z ukladem katalogow, proba stworzenia obiektu typu HTML_Template_Flexy konczy sie problemami takiemi jak;

Warning: HTML_Template_Flexy::require_once(HTML/Template/Flexy/Compiler.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /wwwroot/htdocs/engine/HTML/Template/Flexy/Flexy.php on line 401

Fatal error: HTML_Template_Flexy::require_once() [function.require]: Failed opening required 'HTML/Template/Flexy/Compiler.php' (include_path='.:/wwwroot/php/lib/php') in /wwwroot/htdocs/engine/HTML/Template/Flexy/Flexy.php on line 401

probowalem zmieniac uklad katalogow u siebie, probowalem takze modyfikowac kod tego szablonu - bezskutecznie

czy ktos moze mi krok po kroku wytlumaczyc co gdzie nagrac, jak pozmieniac sciezki bo probowalem wskazowek z php.net i pear.php.net i niestety nie moge sobie poradzic - chcialbym po prostu na przykladzie HTML_Template_Flexy nauczyc sie wspolpracowac z PEAR, bo zawsze ktos to za mnie instalowal na serwerze a teraz mam swoj i chcialbym to umiec

--
pozdrawiam
delta9
NoiseMc
Ja sobie radzę tak:

Układ katalogów pozostawiam taki jaki sugeruje PEAR i wywołuję sobie:
  1. <?php
  2. ini_set ( 'include_path', '.;lib/pear;../lib/pear' );
  3. ?>

Można też użyć:
  1. <?php
  2. set_include_path ( string new_include_path )
  3. ?>
delta9
okej cos mi sie pokaszanila struktura katalogow i mialem HTML/Templates/Flexy/Flexy a powinno byc HTML/Templates/Flexy/

dzieki za wskazowki smile.gif

--
pozdrawiam
delta9
Aztech
[OT] @delta9 jak to zawsze dziwnie bywa, że jak człowiek sformułuje i zada pytanie to rozwiązanie samo przychodzi?questionmark.gif [/OT]
delta9
Cytat(Aztech @ 2005-12-14 22:13:13)
[OT] @delta9 jak to zawsze dziwnie bywa, że jak człowiek sformułuje i zada pytanie to rozwiązanie samo przychodzi?questionmark.gif [/OT]

no niestety czesto tak jest, ale jak pol dnia sie nie widzi bledu to czasem oczywista sugestia potrafi nakierowac albo zmienic punkt obserwacji i pomoc w problemie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.