Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php5 tylko z rozszerzeniem .php5 ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
devint
hej

wlasnie dostalem majla od mojej firmy hostingowej ze php5 dziala tylko z plikami z rozszerzeniem php5.

1) jak to jest u Was?

chcialem na dobre przesiasc sie na php5 jednak co chwila wyskakuja jakies takie dziwne rzeczy ze mam sporo watpliwosci, a mimo to jest potrzeba pojscia "do przodu"

dodatkowo admin dodal ze on osobiscie poleca 4.3.11 ktory sobie u nich bzyka niezaleznie od tego 5.05, ale dowodzi ze 5.05 jest tez niczego sobie tylko ze on jest bardziej przekonany do 4

2) Czy 5.05 jest w porzadku (stabilny bez bugow itp)?

3) Ciekaw tez jestem jak Wy macie to (rozszerzenia .php5 i .php -dla ver 4)w swoich firmach hostingowych - nie na swoich serwerach w domu (to kazdego prywatna sprawa:) )

p.s. jesli temat poruszany prosze dopiac/przeniesc bo nie udalo mi sie znalezc nic podobnego na forum
pozdr
sobstel
Cytat(devint @ 2005-12-19 15:32:51)
1) jak to jest u Was?

u mnie firma udostepnia serwery osobne z php4 i osobne z php5 z zainstalownymi jako modul. oprocz tego jako cgi pracuja odpowiednio php5 i php4 (w twoim przypadku php5 masz najprawdopodobniej jako cgi.

poza tym mozesz dodac odpowiednie AddType zeby pliki php interpretowal ci jako php5

Cytat
chcialem na dobre przesiasc sie na php5 jednak co chwila wyskakuja jakies takie dziwne rzeczy ze mam sporo watpliwosci,

jakie dziwne rzeczy?

Cytat
dodatkowo admin dodal ze on osobiscie poleca 4.3.11 ktory sobie u nich bzyka niezaleznie od tego 5.05, ale dowodzi ze 5.05 jest tez niczego sobie tylko ze on jest bardziej przekonany do 4

jest osobny wątek o php 5. poszukaj na forum. moim zdaniem jedyny powod przemawiajacy za uzywaniem php4 to brak znajomosci php5. poza tym php5 w 99% zachowuje wsteczna kompatybilnosc w sensie ze skrypty napsiane pod php4 powinny dzialac w php5.

Cytat
2) Czy 5.05 jest w porzadku (stabilny bez bugow itp)?

na php.net masz wsyzstko. w wersji stabilnej juz jest nawet 5.1.1
mike
Postawa Twojago Admina wynika z braku wiedzy, niechęci jej poznania i zasiedzenia na starociach.
No wiadomo jak jest: Admin ma zawsze rację, nawet jak się nie zna.

Nie ma żadnych przeciwskazań co do PHP5. Jest ono stabilne.

Pomysł z .php -> PHP4 a .php5 -> PHP5 to głupota. Choć może nie do samego końca, ale głupota w 99%

A jak sobie radzę?
Kożystam z Mojavi i wszystko odpala się z jednego pliku index.php i to on musi mieć rozszerzenie .php5

Bo jak includujesz pliki lub "pobierasz" je do skryptu głównego to nie ma znaczenia.
Tylko rozszerzenie pliku głównego decyduje o wyborze parsera.
chmolu
Też mam obsługę rozszerzenia .php5 u siebie, ale wystarczy jedna linia w pliku .htaccess i można przestawić na "klasyczne" rozszerzenie. To będzie coś w tym stylu:

AddType php5-cgi .php
devint
dzieki wszystkim za reakcje

w miedzyczasie przystosowalem u siebie wszystko tak jak na hostingu, wlasnie nospor wyjasnil mi banalna rzecz z mysql.

a od AddType, LoadModule, extensions i calej konfiguracji apache/php/mysql to juz prawie pawie puszczam ale wazne ze wlasnie wszystko zaczelo bzykac idealnie!

z drugiej strony rozszerzenei .php5 wcale nie musi byc takie tragiczne na nowym/innym serwerze mozna po prostu poprosic o dodanie AddType jak to sugerowaliscie i nie trzeba bedize zmieniac nazw plikow.

milego wieczoru
sobstel
Cytat(devint @ 2005-12-19 18:14:30)
mozna po prostu poprosic o dodanie AddType jak to sugerowaliscie i nie trzeba bedize zmieniac nazw plikow.

mozes sobie sam ustawic w .htaccess
Ozzy
Kod
AddHandler application/x-httpd-php5 .php
ennics
można jeszcze tak, po tym co napisał Ozzy

.htaccess
Kod
<Files index.php>
ForceType application/x-httpd-php5
</Files>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.