Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Optymalna szerokość strony
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
pszem
Witam,

ostatnio borykam się z następującymi problemami:

1. Na jaką szerokość tworzyć nowe strony? Założyć, że większość używa jednak 1024x768 i olać 800x600 oraz mnijesze?

2. Czy da się w 100% zrobić stronę z wykorzystaniem tylko CSS (bez używania detekcji rozdzielczości w JavaScript), tak żeby automatycznie dopasowywała się do szerokości okna przeglądarki (FF, IE itd.), ale żeby przy powiedzmy szerokości 780px strona już dalej się nie kurczyła? Oczywiście pomijam rozwiąznia "tabelowe" winksmiley.jpg

Statystyki Gemiusa mówią, że jeszcze 17,5% Polskich internautów używa 800x600. Większość portali ma strony ustawione na stałe dla rozdzielczości 800x600, ale niektóre serwisy mają na stałe 1024x768, albo dopasowywujące się do szerokości ekranu...

Jeśli ten temat był już poruszany, to wielkie sorry, ale szukałem w sieci i nic konkretnego, tzn. jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem :/

Może ktoś z szanownych forumowiczów ma już ustrukturalizowany pogląd na ten temat? A jeśli nie, to może razem dojdziemy do odpowiedzi... :]
NuLL
Lekki OT: zrob cos jak jest tutaj: www.simplebits.com - tam sa dwa malutkie buttoniki w pasku menu rolleyes.gif
gekon
Możesz do ustawienia szerokości zamiast pixeli użyć: procentów albo em'ów albo nawet ex'ów (niejaki Riddle pisał o jednostkach), a jeśli chcesz żeby przy określonej szerokości dalej "juz się nie kurczyła" zainteresuj się właściwością min-width.

IE tego co prawda nie łyka (i zgodnie ze standardami nie da sie obejść) ale nie-standarowe wyjście z tej sytuacji można znależc, np. u pana Svenda Tofte oraz na tej liście mailingowej.
pszem
No tak, ale czy warto poświęcić więcej czasu na przygotowanie strony, która przystosowywuje się do szerokości okna przeglądarki, czy może lepiej udawać, że problem nie istnieje i stworzyć stronę optymalną dla 1024x768, albo lepiej 800x600 i mieć spokój? Wiem, że to pytanie może nie do końca wiąże się z CSS, ale myślę że warto to sobie uświadomić...
gekon
Zależy od projektu smile.gif Osobiście uważam, że nie należy się oszczędzać i niczego nie udawać, bo w koncu możemy udawać, że nie istenieją inne przeglądarki niż IE bo 75% to i tak dużo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.