Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przeciazenie konstruktora
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
Vomit
Wielokrotnie spotkałem się z pojeciem przeciazenia konstruktora. Nie wiem jednak z czym to jest zwiazane (tzn. na pewno z przeciazaniem biggrin.gif), do czego to słuzy, kiedy sie to wykorzystuje i czy warto...

Z gory dzieki za odpowiedz.

Pozdrawiam.
splatch
Przeciążenie jakiejś metody ma miejscie gdy w jednej klasie bądź jej pochodnych istnieje kilka tych samych metod o tej samej nazwie ale o różnych argumentach (różnej kolejności). Wtedy interpreter języka szuka odpowiedniej metody dla podanych argumentów i ją wywołuje. Jako, że php nie jest językiem o ścisłej kontroli typów nie jest to póki co możliwe. Możesz zaimplementować taki mechanizm samodzielnie - spójrz - gdzieś na forum był już poruszany.
Vomit
Przejzalem kilka topiców, zauwazylem ze z tworzeniem mechanizmu, o ktorym mowisz scisle zwiazana jest funkcja func_get_args() ?
NuLL
Zgadza sie -> http://forum.php.pl/index.php?showtopic=39685
Vomit
Interesuje mnie jeszcze, kiedy moze dojsc do sytuacji kiedy przeciazenie konstruktora jest potrzebne ... osobiscie nic mi do glowy nie przychodzi.
NuLL
Przeciez w tym temacie jest to wyraznie napisane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.