Ostatnio glowkuje sobie jak rozwiazac pewnien blachy z pozoru problem.
Mam strone www, ktora sklada sie z powiedzmy 10 dokumentow xhtml.
Kazdy z tych dokumentow budowany jest na podstawie danego szablonu, czyli
ten sam layout.
Problem pojawia sie w momencie kiedy chce, aby np.
1) w pierwszym dokumencie xhtml pierwszy akapit ma byc zielony, drugi czerwony
2) w drugim dokumencie xhtml pierwszy akapit ma byc niebieski, drugi brazowy
3) ....
4) ....
5) i tak dalej.
Chodzi mi o to, ze na kazdej stronie sa inne style css. Tutaj jeden wyraz moze miec kolor inny. Oczywiscie mozna uzyc klasy, ale gdy taki "czerwony akapit" wystepuje tylko w jednym dokumencie xhtml rozwiazanie jest brzydkie. Poza tym
takich oryginalnych fragmentow strony moze byc pelno i co kazdemu dawac klase?
Jedyne co mi przychodzi do glowy to:
- wszystko do jednego globalnego pliku css i tam takie male szczegoly dawac w klasy
- jeden artkusz styli css - globalny w ktorym bedziemy trzymac defincje calego niezmieniajacego sie layoutu, nawigacji oraz podstawowych selektorow dla body, p, h1, h2 itp. a takie oryginalne fragmenty jak czerwony akapit, ktore wystepuja tylko w jednym akapicie robic jako style wewnatrz atrybutu style="" np.
- trzecie rozwiazanie, ktore m najbardziej by pasowalo to globalne definicje wrzucic do jednego zewnetrznego arkusza stylow oraz by kazda dokument xhtml posiadal swoj wlasny arkusz styli css np:
dokument1.html -> dokument.css
dokument2.html -> dokument.css
I wszystko bylo by ladnie gdyby nie nurtujace pytanie jak to zrealizowac, czy
1) globalny arkusz styli zaladowac poprzez <link rel=".. a drugi umiescic w <style>
2) globalny i lokalny arkusz styli zaladowac poprzez <link rel="..."
Co do punktu drugiego to jak bedzie wygladac sprawa jesli bedziemy robis "skorki" dla strony, czyli alternatywne arkusze stylow?
Z gory dziekuje za cenne uwagi i wskazowki.