Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zamiana na bez polskich znakow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
angerthor
Witam questionmark.gif

Jaki jest najprostszy sposób zamiany stringa z polskimi znakami na bez polskich znaków, ale tak aby móc później znowu przekonwertować stringa na z polskimi znakami.

bo na przykład funkcja: strtr( ) jest dobra, ale tylko w jedną stronę, bo fakt zamieni mi

żółta żaba -> zolta zaba , ale pozniej jakbym chcial przekonwertowac na z polskimi znakami :

zolta zaba ->żółtą żąbą dry.gif
TomASS
Jeśli informacje o tym jaka to jest litera zostaną usunięte (zamienione np. ą -> a) to w jaki sposób jakaś funkcja ma to wiedzieć jak napotyka literę np. a, że to jest ą a nie a? smile.gif

Chyba, że miałbyś jakiś zbiór wszystkich wyrazów.
angerthor
Sam nie wiem : ) dlatego się pytam tylko, bo chodzi mi o przyjazne urle i lepsze indeksowanie, bo moge przeslac np.

http://strona/art/1

i 1 to id artykułu

lub

http://strona/art/nazwa_artu

a wiadomo, ze lepiej jest tym drugim, tylko ze teraz nie moge pobrac danych artu z bazy bo w bazie nazwe mam napisana normalnie.

No nic, chyba będe musiał dodać specjalna kolumne "nazwa artu bez polskich znakow i spacji". Ale czy gra jest warta świeczki ?

acha a jak ten problem jest rozwiazany na php.pl questionmark.gif
Mayger
Wiesz że z przyjaznymi urlami jest ot dotego że nie musisz zamieniać funkcjąbiggrin.gif wystarczy dac A-Za-z i masz po kłopocie nie ma polskich znaków. Chyba że możesz zrobić na drugi sposób. Do bazy dodajesz bez strtr() i jak chcesz wyświeltić bezpolskich znaków to zamieniasz dopiero np strtr($row[artykul]) i po problemie. :]
Kuziu
Możesz dać i ID i tytuł w linku i dzialac tylko na ID a tytul tylko do pozycjonowania.

Zawsze lepiej dzialac na ID niz na tytulach ... co jak ktos potem tytul zedytuje a wystepuje on juz np. w kilku linkach ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.