Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zmiana wpisanego stringa w polu textarea - jak ;-(
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kropla
witam
mam następujący problem
mam formularz z polem textarea gdzie będzie wpisywany tekst i może się tak zdarzyć że będzie potrzeba wpisać coś z "" np "coś". Teraz, po wypełnieniu tego pola przechodzi się dalej , jeśli wszystkie inne pola są wypełnione to jest tworzony wpis do bazy ale jeśli nie to jest opcja popraw zawierająca formularz z polami typu hidden o wartościach wporowadzonych przez użytkownika. Po kliknięciu na button popraw wyświetla się formatka z polami tekstowymi zawierającymi to co wpisał użytkownik. Jeśli jest tekst z użytym np cudzysłowem to mam wyświetlany tekst do pierwszego cudzysłowa. Od razu wspomnę że przy weryfikacji czy są wszystkie wpisy użyłem $opis=stripslashes($opis);zaraz jak dam pod tym echo to tekst jest wyświetlany tak jak powinie. Ale później jak go przypiszę echo'<input type="hidden" name="opis" value="'.$opis.'">'; to przekazuje mi w formularzu już tekst okrojony.
Jeśli wpiszę do pola tekstarea np: fff"ggg to przy weryfikacji mam taki wpis jak wpisałem ale po przypisaniu już go do pola hidden i wyświetleniu tego pola otrzymuję normalnie fff"ggg.
Czy jest jakas możliwośc żeby po wpisaniu do pola textarea php przeleciał po stringach i ewentualnie zamienił tego typu znaki? jeśli tak bardzo proszę o info

Dzięki i pozdrawiam
nospor
Cytat
są wszystkie wpisy użyłem $opis=stripslashes($opis);
a po co?

Co do problemu. przed wstawieniem zmiennej do hidden, wykonaj na niej
addslashes() lub htmlspecialchars

ps: przenosze z gotowych skryptów na php poczatkujacy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.