Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] background a marginesy
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Jarod
Mam 2 pytania:

1) Ustawiłem sobie tło ale chciałbym zostawić puste (białe pola) po lewej i prawej stronie (około 10%) i mam problem bo nie potrafię. Oto kod:

Kod
body {
      margin: 0 10% 0 10%;
      background-image: url(background.jpg);
      background-repeat: repeat-x;
      background-attachment: fixed;
}

Kod działa tak jakbym wogóle nie ustawił margin.. Czy da się to jakoś obejść?

2) Dlaczego jak dla znacznika body nie przypisze background-repeat: repeat-x; to i tak go powiela domyślnie (działa dopiero background-repeat: no-repeat; skutkuje) ?
revyag
1. Stwórz kontener z tłem. Nie wymarginesujesz body bo niby względem czego ? Body stoi najwyżej w hierarchii.
2. Domyślnie ustawiane jest powtarzania i po x i po y.
nospor
nie musisz w tytule pisac [css]. ale musisz dawac to wlasciwego dzialu, a u nas jest wlasnie dzial css. przenosze
Jarod
Cytat(revyag @ 2006-02-24 12:30:40)
1. Stwórz kontener z tłem. Nie wymarginesujesz body bo niby względem czego ? Body stoi najwyżej w hierarchii.
2. Domyślnie ustawiane jest powtarzania i po x i po y.

Ad1. Kontener? Dopiero poznaje css i nie wiem o czym piszesz. Mógłbys napisać więcej na ten temat?
Ad2. Rozumiem
revyag
No diva w którym będzie cała strona i będzie on wymarginesowany jak chcesz.
mike
  1. <style type="text/css">
  2. div#container {
  3. margin: 0 10% 0 10%;
  4. background-image: url(background.jpg);
  5. background-repeat: repeat-x;
  6. background-attachment: fixed;
  7. }
  8.  
  9.  
  10. <div id="container">
  11. </div>
  12.  
  13. </body>
  14. </html>
Jarod
Nie działa. Dopiero jak wpisze jakiś tekst i tło rozciąga się tylko na tekst, tak jakby dopełnienie w ramce..

Czy można używać samo

1. <div id="container">
  2. </div>

bez tekstu, tylko po to, żeby wypozycjonować obrazek?
revyag
Chyba nie łapiesz. Kontener robisz jeden dla całej strony. W nim powinna być cała struktura. Po co Ci kontener do samego tła strony ? Bez sensu. Jak wywalisz coś poza kontener to nie obejmie tego tło które chcesz ustawić.
Jarod
Cytat(revyag @ 2006-02-24 13:22:10)
Chyba nie łapiesz. Kontener robisz jeden dla całej strony. W nim powinna być cała struktura.  Po co Ci kontener do samego tła strony ? Bez sensu. Jak wywalisz coś poza kontener to nie obejmie tego tło które chcesz ustawić.

Rozumiem smile.gif Ale narazie mam tylko tło. I jak nie wpisze tekstu to tło nie pojawia się. A jak wpisze to wypełnia tylko ten tekst - jakby dopełnienie. Wiem że jak w kontenerze umieszcze całą strone to będzie wszystko łądnie pięknie..

A swoją drogą to się zastanawiam czy można używać divów TYLKO do wypozycjonowania jakiegoś tekstu/obrazka (czy to jest poprawne)?

@mike_mech: Jest ok ale na samym górze nad tłem jest biały pasek około 5mm. Jak się go można pozbyć? Bo działa tylko
Kod
ale wolałbym nie używać wartości ujemnych (które nie działają pod IE) ?
code46
Cytat(J4r0d @ 2006-02-24 13:28:24)
A swoją drogą to się zastanawiam czy można używać divów TYLKO do wypozycjonowania jakiegoś tekstu/obrazka (czy to jest poprawne)?

@mike_mech: Jest ok ale na samym górze nad tłem jest biały pasek około 5mm. Jak się go można pozbyć? Bo działa tylko
Kod
ale wolałbym nie używać wartości ujemnych (które nie działają pod IE) ?

Nie można używać diva tylko do pozycjonowania obrazka. Po to są tabelki.
A tego białego paska nie pozbędziesz się - zastosuj tabele.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.