Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: osoba definicja stylu dla html
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Jarod
Mam pytanie może głupie ale bardzo często spotykam się z taką definicją:

Kod
html, body {

}

body {

}

Dla czego dodatkowo definiuje się styl doa html, body? Co to daje?

pozdrawiam
Zajec
Ciężko powiedzieć kto do czego to użył.

To, czy zdefinicujesz czcionkę dla body czy html, nie am właściwie znaczenia. Bo body odziedziczy parametry ustawione dla html.

Osobiście bardzo lubię wykorzystywać html i body do budowy szablonów. Zawsze oznacza to o jakiś jeden znacznik mniej.

Przykład:
Nadajesz tło dla html, dzięki czemu cała strona ma coś "pod spodem", a body formatujesz nadając szerokość, marginesy itp.
Jarod
Cytat(Zajec @ 2006-03-02 08:38:57)
Ciężko powiedzieć kto do czego to użył.

To, czy zdefinicujesz czcionkę dla body czy html, nie am właściwie znaczenia. Bo body odziedziczy parametry ustawione dla html.

Osobiście bardzo lubię wykorzystywać html i body do budowy szablonów. Zawsze oznacza to o jakiś jeden znacznik mniej.

Przykład:
Nadajesz tło dla html, dzięki czemu cała strona ma coś "pod spodem", a body formatujesz nadając szerokość, marginesy itp.

Rozumiem ale bardzo często jest podane
Kod
html, body {}

I zastanawiałem się dlaczego definiowane jest to samo jednocześnie dla html i body.
Zajec
Nie ma chyba żadnego głębszego celu :-)
wassago
Daj sobie taki styl dla dokumentu i oglądnij pod Fx i IE:

Kod
body {
  height: 100%;
}
div {
  border: solid 1px red;
}

Teraz zmień na:

Kod
html, body {
}
div {
}
Zajec
W tym coś faktycznie może być, dawno nie bawiłem się z height: 100%;.
Jarod
Cytat(wassago @ 2006-03-04 11:54:45)
Daj sobie taki styl dla dokumentu i oglądnij pod Fx i IE:

Kod
body {
}
div {
}

Teraz zmień na:

Kod
html, body {
}
div {
}

Widziałem. Potrafisz wytłumaczyć takie zachowanie? Dlaczego po dodaniu słowa html następuje taka zmiana pod FF i Operą?
Kas
Te przeglądarki poprawnie interpretują css.
gekon
Bo elementem podstawowym - w XHTML - jest html, a nie body - jak mogło być w HTMLu. Znaczy to mniej więcej tyle, że w html MUSZĄ znajdować się inne elementy (oprócz DOCTYPE).

A co do powyższego przykładu: wartość atrybutu height dla elementów html i body domyślnie wynosi auto. Więc rozciagnięcie body do 100% wysokości spowoduje rozciągnięcie go do wyskości jaką zajmuje element nadrzędny czyli właśnie html.

P.S.: IE w Strict Mode też poprawnie wyświetla ten przykład.
Zajec
OK, a macie pomysł jak zrobić, aby zarowno HTML i BODY leżały pod całym tekstem, a w razie jego małej ilości sięgały do dolnej krawędzi ekranu?

http://paulinka.be/test/1
http://paulinka.be/test/2

Jestem może i blisko, ale wysokość body to zawsze 100% ekranu, a nie nadrzędnego elementu :-|
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.