Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] porównywanie tablic
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mrm
załóżny sie mamy 2 tablice

tablicaA zawierająca liczby powiedzmy (4,5,6,7,0,1,2)
oraz tabliceB zawierającą liczby (6,7), jak teraz otrzymać nowa tabliceC zawierającą wartosci tablicyA - elementy tablicy B czyli 4,5,0,1,2
8_pasazer_NOSTROMO
A ja mam takie pytanie
Mam 2 tablice

Tablica 1 zawiera np. {1,2,3,4,5,6,7,8,9}

Tablica 2 zawiera np. {3,7,10,15,20,21}

Chciałbym porównać tablicę 1 do tablicy 2. Jeśli elementy tablicy 2 występują w tablicy 1 to napisz np. "pupa :-)". Jeśli nie to trudno, nic nie rób.
Temat myśle prosty ale nie moge sobie poradzić.

Pomocy

PS. "Mądrym" i innym którzy chcą udzielić odpowiedzi w stylu LBO, i scannera dziekuje za pomoc, ale nie skorzystam.
phpion
Cytat(8_pasazer_NOSTROMO @ 11.02.2010, 09:22:19 ) *
PS. "Mądrym" i innym którzy chcą udzielić odpowiedzi w stylu LBO, i scannera dziekuje za pomoc, ale nie skorzystam.

Oczekujesz napisania kodu za ciebie? Bez jaj. Masz podaną wyżej funkcję, z której musisz skorzystać więc czego więcej oczekujesz? Pomyśl samodzielnie jak rozwiązać ten problem, jak za pomocą różnicy tablic sprawdzić czy pierwsza zawiera się w drugiej. Logika się kłania.
8_pasazer_NOSTROMO
na 99,9% wiedziałem, że taka będzie odpowiedz na moj wątek. Forum schodzi na psy, ludzie pytaja bo nie wiedza a tu Ci wejdzie jakiś $pomoc i kozaka zgrywa. Być może mam problem z logiką $teraz, nie każdy ma łeb jak Ty. Uwierz, mi że próbuje już jakiś czas to ruszyć i nie potrafie, wiem (myślisz sobie debil) no ale cóż, taki to kraj. Nie chcesz pomóc to nie zaśmiecaj forum $komuna postami. Statystyke chcesz sobie nabić ? Przecież Twój post nic nie wnosi do tematu, zupełnie jak teraz moj. Pozdrów babcie i dziadka i nie odzywaj sie jak nie masz nic do napisania. Najłatwiej napisać "ZAPRASZAM DO MANUALA". Mądre to niczym ustawy PiS, PO i SLD.

$pomoc = 'ciul';
$teraz = 'knocie';
$komuna = 'debilnymi';
phpion
Przepraszam. Niepotrzebnie sprawiłem ci przykrość. Pozwól więc, że postaram się podać ci pomocną dłoń w inny sposób. Skoro nie masz możliwości skorzystania z podanej powyżej funkcji to spróbuj rozwiązać swój problem po partyzancku. Przeleć pętlą przez pierwszą tablicę sprawdzając czy aktualny element znajduje się w tablicy (przepraszam jeśli cię obrazę, ale skorzystaj do tego celu z in_array). Jeżeli element nie wystąpi w drugiej tablicy to możesz od razu zwrócić sobie FALSE. Mam cichą nadzieję, że tym postem rozwiałem twoje wątpliwości i że mimo wszystko wybaczysz mi tamten post. Masz rację - zachowałem się jak debil. Wybacz proszę.
8_pasazer_NOSTROMO
Teraz znacznie lepiej, myślę że jeszcze godzinka i będę w domu. Skorzystam z array_intersect jak sie nie uda to in_array.

Wiesz nie sztuką jest wejść na każdy wątek tego forum i napisać : "Debilu, przecież to proste - patrz MANUAL PHP, tam masz odpowiedź" tylko faktycznie pomóc lub naprowadzić chociażby na rozwiązanie. Ja programuje w pracy i nie marnowałbym czasu na szukanie i pisanie po forach jakbym potrafił coś zrobić. Ale zapomnij o wszystkim, jestem zadowolony z pomocy.
phpion
Cytat(8_pasazer_NOSTROMO @ 11.02.2010, 10:39:50 ) *
lub naprowadzić chociażby na rozwiązanie

No a czym było podanie nazwy funkcji? Nie było to przypadkiem naprowadzenie? Tak czy siak za obraźliwy post (ciul + knot) poszedł raport. Pamiętaj, że na forum nikt nie ma obowiązku ci pomagać. Jeżeli jednak ktoś naprowadza cię na rozwiązanie to ze zwykłej grzeczności i kultury wymagałoby być nieco bardziej powściągliwym w słowach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.