Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak przypisać zmienną w tablicy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pavilion
Witam wszystkich,

Mam następujący problem, który dość ciężko opisać ale bardzo się postaram i będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Otóż mam pola formularzą które są generowane automatycznie ...
Kod
if($span1 > 0 && $i == 1)
echo '<td colspan="'.$span1.'" class="calendar_3">&nbsp;</td>';
endif;
echo '<td nowarp align="center" valign="middle" width=100 height=80 class="calendar_'.$class.'">'.$i.'<p align="right"> <form action="danetest.php" method="POST">

<SELECT name="'.$i.'"  size="1">
           <OPTION value="off"> DAY OFF</OPTION>
           <OPTION value="BT111/2"> BT111/2</OPTION>
           </SELECT></p>
           </td>';

na kolejnej stronie otrzymuję więc tablicę (używając print_r($_POST) )
Kod
Array ( [1] => off [2] => BT111/2 [3] => off [4] => off [5] => off [6] => off [7] => off [8] => off [9] => off [10] => off [11] => off [12] => off [13] => off [14] => off [15] => off [16] => off [17] => off [18] => off [19] => off [20] => off [21] => off [22] => off [23] => off [24] => off [25] => off [26] => off [27] => off [28] => off [29] => off [30] => off )

i teraz chodzi mi o to aby dla każdego pola formularza przypisać zmienną np. $Dzien, która zwracała by numer tego formularza i oczywiście wybór którego dokonam. Chciałem założyć taką pętle (ale oczywiście nie wyszło) :
Kod
for ($Dzien=0; $Dzien<31; $Dzien++) { echo " DZIEN TYGODNIA : $Dzien - WYBRANO : $wynik[$Dzien] "; }

Z góry bardzo dziękuję.
bim2
Daj foreach($_POST AS $id) {.. poczytaj o foreach na pl.php.net/foreach a skapniesz sie winksmiley.jpg

EDITL Nie wiem czy chcesz zrobic tablice ale masz:
  1. <?php
  2. foreach($_POST AS key => $id) {
  3. $dzien[$key]=$id
  4.  
  5. }
  6. ?>
albo
  1. <?php
  2. foreach($_POST AS key => $id) {
  3. $dzien_$key=$id
  4.  
  5. }
  6. ?>
<- nie wiem czy zadziala
pavilion
Działa biggrin.gif

Dziękuje Ci bardzo dobry człowieku exclamation.gif!

P.S. Pewnie będę miał jeszcze inne pytania, ale z tym męczyłem się trzy tygonie i bardzo bardzo mi pomogłeś.

Pozdrawiam
bim2
A moge wiedziec ktore uzyles? Pierwsze czy 2? Bo 1 dziala na 100% ale nie wiem czy drugie ^^? A chce sie dowiedziec.
pavilion
Użyłem pierwszego i odrazu ruszyło :-)

dzieki raz jeszcze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.