Mając trzy tabele:
uzytkownicy (id, login...)
tematy (id, id_nadawcy, id_odbiorcy...)
wypowiedzi (id, id_tematu, id_nadawcy, id_odbiorcy...)
1. Chciałbym wyświetlać w pętli tylko takich użytkowników, dla których istnieją jakieś tematy w tabeli 'tematy'. To wiek jak zrealizować (za pomocą między innymi grupowania danych, bo gdy jeden użytkownik zakładał kilka tematów, bez grupowania, login użytkownika byłby wyświetlany kilkukrotnie).
Stanąłem jednak w punkcie, w którym chciałbym za pomocą kolejnego zapytania pobrać ilość tematów dla każdego z użytkowników.
Teoretycznie można po punkcie 1 w pętli wyświetlać kolejnych użytkowników i do każdego z nich dodawać zapytania o ilość temató; ilość postów od tego użytkownika i ilosć postów do tego użytkownika (we wszystkich tematach razem), dane ostatniego tematu itp. To jednak daje przy kilkunastu użytkownikach, z którymi założone są rozmowy, masę nadliczbowych zapytań.
Czy da się pobrać wszystkie niezbędne dane przed wykonaniem pętli i pętlę wykonywać w oparciu o gotowe tablice? Jeśli tak, to czy jest to szybsze od tego co zaproponowałem (w pętli)?
Wiem, że w FORUM PHPBB mod. by Przemo rozwiązano to za pomocą kilku zapytań. Na stronie głównej jest powiedzmy 20 działów, do każdego podana jest ilość tematów, dane ostatniego postu itp. a mimo tych 20 działów zapytań jest około 10 (czyli niemożliwym jest pętla taka jak ją opisałem)...
Z góry wielkie dzięki za pomoc :- )