Mam nastepujacy problem. Otoz moj kod obslugujacy formularz nie dodaje do bazy danych. Wiem w w ktorej czesci kodu tkwi blad, ale nie wiem dlaczego wystepuje

Tak oto wyglada kod obslugujacy formularz:
<? { $sql = "INSERT INTO kartaopis VALUES('', ".$_POST['koszt'].", ".$_POST['numersetowy'].", ".$_POST['numersetowyna'].", ".$_POST['power'].", ". $_POST['toughness'].", ".$_POST['printtekst'].", ".$_POST['oracletext'].", ".$_POST['flavortekst'].", ".$_POST['grafika'].", ".$_POST['ilosc'].", ".$_POST['stan'].", ".$_POST['secislaw'].", ".$_POST['rarity'].", ".$_POST['kartanazwa'].", ".$_POST['rodzajseta'].", ".$_POST['cycle'].")"; print("dane zostały dodane do bazy <font class=\"greenb\">kartaopis</font> - <font class=\"nbb\">$kartaopisid</font><BR>"); ...etc. } ?>
Wszystkie echa pokazuja dane dokladnie takie jakie wpisalem. Jedynie $kartaopisid pokazuje zero. Co wiecej wszedzie dodaje poprawnie poza kartaopis gdzie nie dodaje wcale, do innych tabel wszystko dodaje dobrze tylko ze $kartaopisid jest zero.
Bardzo prosze o pomoc poniewaz mam do wrzucenia jakies 1800 wpisow i nie jestem wstanie pamietac ciagle jakies 7 ide na okraglo przy kazdym wpisie innego ;(
Z powazaniem
zicher