Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: .htaccess - nie rozumiem tego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
RoxyFox
Witam!

Chciałem zabezpieczyć sobie katalog hasłem. Poszukałem w internecie i znalazłem jak to się robi, ale nie do końca kapuje. Piszą że w jednym pliku o nazwie ".htaccess" trzeba wpisać:

Kod
AuthName \"Section Name\"
AuthType Basic
AuthUserFile /scizka/do/.htpasswd
Require valid-user

Dątąd rozumiem wszystko oprócz linijki
Kod
Require valid-user

A w drugim pliku o nazwie .htpasswd mają być zapisane loginy i hasła w formacie:

Kod
login:hasło

Napisali jeszcze że ten plik ma być tekstowy. Ale jak on ma być tekstowy questionmark.gif Przecież on już ma rozszerzenie!! Nie rozumiem tego. I jeszcze piszą że ma być zakodowany. Jak go zakodować ?

Prosze o pomoc

EDIT: Już wiem jak kodować. Tylko czy plik .htpasswd jest również przepuszczany przez parser php questionmark.gif Bo inaczej to to przecież nie zadziała.
siemakuba
Cytat
Napisali jeszcze że ten plik ma być tekstowy. Ale jak on ma być tekstowy ?? Przecież on już ma rozszerzenie!!

błąd:) nie ma rozszerzenia :) w systemach unixowych kropka na początku oznacza tyle co windowsowy atrybut "ukryty". A to ze ma byc textowy, nie znaczy ze ma miec rozszerzenie .txt, ale w duzym uproszczeniu mowiac oznacza ze nia ma byc binarny. Kazdy stworzony w edytorze tekstu i zapisany jako plain text da rade.

pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.