Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Wyszukiwanie rekordów w bazie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
LukaszS
Mam problem nastepującej treści.
Potrzebuje prostej wyszukiwarki do mojej bazy. Chciałbym po wpisaniu nazwiska w formularz uzyskać pozostałe dane osób z bazie o takim nazwisku. Wiem, że to proste, ale jak sie ktoż na codzień nie zajmuje php to jest problem.

Pomóżcie.
MagnuM
  1. <?php
  2. $sqlQuery = mysql_query("SELECT * FROM tabela WHERE nazwisko = '$nazwisko'");
  3.  
  4. while( $sqlArray = mysql_fetch_array($sqlQuery) ) {
  5.  
  6. echo $sqlArray['nazwisko'];
  7. }
  8. ?>
LukaszS
Źle się zrozumieliśmy.
Nazwisko chce podać w formularzu. Wpisać np Kowalski i otrzymać wszystkie dane na jego temat.
mike
No i w czym problem?

1. Budujesz formularz.
2. Wstawiasz z nim odpowednie pola, tzn. pole do wpisania nazwiska i przycisk Wyslij
3. po wysłaniu formularza, odbierasz dane i korzystasz z kodu podanego przez ~MagnuM
LBO
Oto przykładowy input.
  1. <input type="text" name="nazwisko" id="nazwisko" value=""/>

Po wysłaniu formularza z tym polem tekstowym, słowa które w nie wpisałeś, bedą dostępne w zmiennej:
  1. <?php
  2.  
  3. $_POST['nazwisko']; //tekst z input o atrybucie name="nazwisko"
  4.  
  5. ?>

Nastepnie postepujesz z zgodnie z kodem @MagnuMa, tylko, że zamiast zmiennej $nazwisko dajesz $_POST['nazwisko'].
LukaszS
Jesli chodzi o php to mam dwie lewe ręce. Może ktoś zbierze to teraz do kupy i wytłumaczy mi jak laikowi co mam zrobić.

Byłbym wdzięczny za gotowy plik.
mike
Cytat(LukaszS @ 2006-04-30 14:00:06)
Byłbym wdzięczny za gotowy plik.

A pomyśleć nie dasz rady?
Gotowca tutaj nie dostaniesz, a napewno nie bez własnego wkładu.

1. Formularz powinien zawierać dwa elementy. Tak jak napisałem wcześniej. Poe do wpisywania treści i przycisk do wysłania.

2. Jak ładujesz stronę to sprawdzasz czy formularz został wysłany.
3. Jeśli nie, to pokazujesz formularz.
4. Jeśli tak to odbierasz dane z formularza i wykorzystujesz je do odpowiedniego zapytania (patrz kod ~MagnuMa) a potem wyświetlasz jego wyniki.

Wszystko skłąda się z podstawowych operacji, o których możesz poczytać w maualau zresztą tam najpierw powinieneś zajreć:
LukaszS
To przykład z innego źródła.
To jak się połączyć z bazą i jak wyświetlić rekordy w pętli wiem.
Tylko nie rozumiem linijki w której wyświetlany jest formularz.

echo "</table><center><br><form method=\"get\" action=\"znajdz.php\"><input type=\"text\" name=\"znajdz\" size=\"20\"><br><input type=\"submit\" value=\"szukaj\" name=\"stan\"></form></center>";

Co ma zawierać plik "znajdz.php" ? HELP ME
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.