Ciap-Ciak
27.05.2006, 17:38:10
ostatnio gdy rejestrowalem sie dla testu na tripod.lycos.co.uk podalem banalne haslo: asdasdasd i gdy dalem Register wyskoczyl error: Your password is too simple, please choose another one.
ciekawi mnie jak to zrobic. wie ktos?
mdco
27.05.2006, 17:42:44
Byc moze dlatego ze Twoje hasło to trzy razy takie same zestawy trzech liter w takiej samej kolejności.
Ciap-Ciak
27.05.2006, 18:40:57
wiem o tym

ale chodzi mi o to jak to zrobic (i zeby nie dzialalo tylko na trzy takie same znaki trzy razy pod rzad) ale na ogolne "łatwe" hasla (na tripodzie inne latwe tez nie dzialaja)
tiraeth
27.05.2006, 19:10:45
Możesz sprawdzić czy składa się tylko z liter lub cyfr, czy ma w sobie np. pseudonim wybrany podczas rejestracji czy też cyfry pochodzą z daty urodzin etc. Możliwości kombinacji jest dużo, można też sprawdzać czy słowo znajduje się w słowniku języka polskiego, czy nie jest imieniem itd. Inwencja zależy od Ciebie. Dodam, że dobrze jest też analizować długość hasła...
mike
27.05.2006, 19:15:33
Przykład:
<?php
function CheckPasswordStrength($password)
{
$strength = 0;
$patterns = array('#[a-z]#','#[A-Z]#','#[0-9]#','/[Ź!"Ł$%^&*()`{}[]:@~;'#<>?,./-=_+|]/'); foreach($patterns as $pattern)
{
{
$strength++;
}
}
return $strength;
// 1 - weak
// 2 - not weak
// 3 - acceptable
// 4 - strong
}
//usage
CheckPasswordStrength('password'); //1
CheckPasswordStrength('Password'); //2
CheckPasswordStrength('P4ssword'); //3
CheckPasswordStrength('P4ssw()rd'); //4
?>
Kod ten pochodzi stąd:
http://www.vbforums.com/showthread.php?p=2347960Pierwszy wynik po wpisaniu w Googlu:
check+weak+password+php