Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [link linkwww]anchor[/link] na <a href="linkwww"></a>
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_phpuser_*
Witam.
Mam dane artykułów w bazie i chcę móc wstawiac linki do tych artykułów.
Problem w tym, że moje linki tworzone są przez funkcję:

1. <?php
  2. echo link_href('adres_strony', 'anchor_strony');
  3. ?>

Czegoś takiego nie mogę wstawić do artykułu, więc wymyśliłem sobie że zrobie podobnie jak jest na tym forum:

[.b.] jakiś tekst[./b.] (bez kropek) - kawałek kodu php zamienia "znaczniki kwadratowe" na "ostre".

Wymyśliłem coś takiego:
  1. <?php
  2. function link_from_db($zrodlo){
  3.  $wynik = ereg_replace("[link (.*)](.*)[/link]", "<a href=1>2</a>", $zrodlo);
  4.  echo $wynik;
  5. }
  6. ?>

Działa, ale tylko jeśli w treści jest jeden link typu [link][/link]. Jak są juz 2 to się sypie treść (ucina ją w połowie). A pozatym chciałby ten kod spiąć z kodem funkcji wyświetlającej link (patrz kod na samej górze).

Może ktoś ma pomysł (jeśli wogóle rozumie co nabełkotałem) jak poprawić ten kod, aby prawidłowo zamieniał [link linkwww]anchor[/link] na <a href="linkwww"></a>

Mile widziane: wskazówki co do przeróbki ist. kodu, cały kod, link do podobnego kodu, słowa kluczowe to sobie poszukam:)

Dzięki z góry.
Pozdrawiam Marek P.
Gość_phpuser_*
Kod ma wyglądać tak: podgląd inaczej a jak się wystawi to inaczej interpretuje kolorową skladnie:P

1. <?php
  2. function link_from_db($zrodlo){
  3.  $wynik = ereg_replace("[link (.*)](.*)[/link]", "<a href=1>2</a>", $zrodlo);
  4.  echo $wynik;
  5. }
  6. ?>
Nightwalker
Nie wiele zrozumiałem z tego co napisałeś, ale może to Ci pomoże: http://bbcode.strefaphp.net/
Gość_phpuser_*
Dziękim dokładnie o to mi chodziło, o prawidłową składnię regex`a linku:)

Pozdr. Marek P.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.