Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql]forms jak zrobić
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JOHNY
Jak zrobić coś takiego bo nie mam koncepcji:
1. Mam baze danych z uprawnieniami i chce do 1 rekordu ex: test władować ID z innej tablicy - jakiej metody użyć przy tym rozjwiązaniu w formularzu questionmark.gif
Wynikiem miało by być dla tabeli upraw.:
id|log|nick|test
1|coś tam|JOHNY|1,2,3,5 <- władowane ID z innej tablicy (coś w rodzaju zaznaczenie kilku interesujących mnie ID)
2. Czy jeśli bym już coś zrobił z waszym pomysłem na to to czy nie było by później problemu z edycją czyli wiadome w edycji bym miał już zaznaczone tylko te ID no i dodatkowo wyświetloną reszte których nie zaznaczyłem.

Jak taki problem ugryść, jaką metodę zastosować w formularzu (checkbox czy coś innego)

Z góry dzięki za jakiś pomysł
Balon
np masz checkboxy i im robisz je tak np
  1. <checkbox name="a[]" value="1" />
  2. <checkbox name="a[]" value="2" />

i odbierasz to jak normalna wartosc POST tyle ze bedzie to tablica... potem mozesz uzyc tylko implode" title="Zobacz w manualu php" target="_manual i po sprawie winksmiley.jpg
JOHNY
Standardzić mam tak bo zaczołem przerabiać
  1. <select name="game" multiple class="pole">
  2. <?php
  3. while($rowg = mysql_fetch_array($wynikg)) {
  4.  echo "<OPTION VALUE="". $rowg['id'] ."">" . $rowg['nazwa'];
  5. }
  6. ?>
  7. </select>

Ale nie wiem czy przy opcji game która nie jest w pętli wywali mi coś takiego game=1&game=3 ect i pytanie czy jakoś to przerobić czy powinno działać implode questionmark.gif
Bo jeśli tak to wiem gdzie szukać byka a jeśli nie to chyba zrobie Checkbox ale wolałbym na select mutliple
KG-
Najlepiej rozdziel to pole (zawierające opcje) na tablice przy pomocy funkcji explode" title="Zobacz w manualu php" target="_manual i potem na jej podstawie twórz pola <OPTION>.
JOHNY
Ok zrobione
Ale mam inny problem bo chciałbym też przekazać wartości 0 dla nie zaznaczonych Checkbox-ów czy ta operacja jest wykonalna questionmark.gif?

Ale na czym rzecz polega może wyjaśnie. Mam sobie pole tablicy który przedstawia inf z checkboxa np.: 2,3,6 - dana osoba ma uprawnienia tylko do tych rzeczy. I teraz chce wyświetlić sobie rekordy gdzie te id występują początkowo robiłem przez
  1. SELECT ...... WHERE ELT(id, $row['game'])

Ale to działa tylko jak pole ma postać.: 0,2,3,0,0,6 - Dlatego pytam o władowanie 0 w nie zaznaczonych chceckboxach.
Chyba że jest inna możliwość zapytania SQL co by w konstrukcji 2,3,6 jednak wyświetliło dane gdzie jest 2,3,6

A tak z ciekawości poza tematem:
Czy jest możliwość wywalania inf o błędach jako html chodzi mi o
  1. <?php
  2. die ("Brak połączenia z MYSQL");
  3. ?>
KG-
Cytat
Ale mam inny problem bo chciałbym też przekazać wartości 0 dla nie zaznaczonych Checkbox-ów czy ta operacja jest wykonalna questionmark.gif?

Ale na czym rzecz polega może wyjaśnie. Mam sobie pole tablicy który przedstawia inf z checkboxa np.: 2,3,6 - dana osoba ma uprawnienia tylko do tych rzeczy. I teraz chce wyświetlić sobie rekordy gdzie te id występują początkowo robiłem przez
  1. SELECT ...... WHERE ELT(id, $row['game'])

Ale to działa tylko jak pole ma postać.: 0,2,3,0,0,6 - Dlatego pytam o władowanie 0 w nie zaznaczonych chceckboxach.
Chyba że jest inna możliwość zapytania SQL co by w konstrukcji 2,3,6 jednak wyświetliło dane gdzie jest 2,3,6

Nie napisałeś w jakiej formie masz te checkboxy (czy są ponumerowane, jak są nazwane itd) ale dla checkboxów o nazwach "checkbox[1]" do "checkbox[6]" możesz to zrobić np w taki sposób:
  1. <?php
  2. $tbl = array();
  3. for ($i = 1; $ <= 6; $i++) {
  4. $tbl[$i] = isset($_POST['checkbox'][$i]) ? $i : 0;
  5. }
  6. ?>

Cytat
A tak z ciekawości poza tematem:
Czy jest możliwość wywalania inf o błędach jako html chodzi mi o
  1. <?php
  2. die ("Brak połączenia z MYSQL");
  3. ?>

Jeśli dobrze rozumiem chodzi o wyświetlenie całej strony html za pomocą die. Jeśli tak to mogłeś to samemu sprawdzić ale można to robić albo bezpośrednio albo wstawiając zawartość wyświetlanej w przypadku błędu strony do jakiejś zmiennej $zmienna i wykonując die($zmienna);
JOHNY
  1. <?php
  2. die($zmienna);
  3. ?>

A fakt KG- ostanio nie myśle za dużo czasu nad php siedze już mam mętlik

A co do poprzedniego zapytanie mój błąd jest ok źle sobie składnie napisałem powinno być tak
  1. Z
  2. query="SELECT .... WHERE ELT(id,".$row['game'].") ORDER ...";
  3. NA
  4. query="SELECT .... WHERE id IN (".$row['game'].") ORDER ...";

Jeszcze raz wielkie dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.