Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php+sql] while i mysql_fetch_array
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Luke_Star
mam zapytanie
  1. <?php
  2. $categories_query="SELECT DISTINCT `Category` FROM `userstexts` WHERE User LIKE '$$actuser'";
  3. $categories_do=mysql_query($categories_query);
  4. ?>

i do tego while do wyswietlenia wyników
  1. <?php
  2. while ($categories_array = mysql_fetch_array($categories_do))
  3. {
  4. //costam
  5. }
  6. ?>

Kod ten ma pobierac categorie tekstów które zostały stworzone przez userów. Niestety nie wyświetla mi go.... Samo php błedy nie wywala ale jeżeli zrobie analize kodu zenda to wybija że w lini 57 (czyli w tej gdzie jest to WHILE) jest błąd "assigment in condition (line 57)" mad.gif

w samym zendzie pisze ze rozwiazaniem jest zapisanie zamiast "=" kombinacje twóch znaków "=="

Wiecie o co z tym chodzi?
nospor
Cytat
"assigment in condition (line 57)"
akurat ten komunikat mozesz spokojnie olac. zend podpowiada ci, czy oby napewno tam mialo byc przypisanie, gdyz zazwyczaj tam jest porownanie. Ale akurat w tym przypadku musi byc przypisanie smile.gif

Co do problemu. Twoje zapytanie nie zwraca wynikow. czemu? ano podejrzewam ze temu:
$$actuser
jestes pewien ze tak ma byc? czy przypadkiem nie jest o jedno $ za duzo?
$actuser
Luke_Star
heh po pijaku człowiek ledwie funguje :] Nospor bardzo dzieki patrzałem n aten kod 40 razy i nic nie zauważyłem ;]
cyphelf
Luke, jeśli chciałbyś się pozbyć tego komunikatu to mogłbyś zrobić fetch_all i po rekordach przejść pętlą np. foreach(). Ale z tego co widzę w manualu to fetch_all jest dostępne tylko dla baz postgresql i sqlite.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.