Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] wyswietlanie danych z txt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_andi_*
witam ... mam taki oto skrypt
  1. <?php
  2. $file = file("baza.txt"); // wczytanie zawartości pliku do tablicy
  3. foreach($file as $value) { // przechodzimy przez tablicę za pomocą pętli foreach
  4. $exp = explode("`",$value); // rozbijamy poszczególne linie na części
  5. echo $exp[0]."<br />".$exp[1]."<hr />"; // wyświetlamy rozbity tekst
  6. }
  7. ?>

i teraz moje pytanie brzmi nastepujaco : jak zrobic , aby wyswietlany tekst byl rozbijany na strony [bo tutaj wszystkie dane pokazywane sa na jednej str.], tzn gdy petla wyswietli 10 wpisow, aby nastepne 10 pokazaly sie na nastepnej stronie, a kolejne 10 znow na nastepnej:>?
KG-
Nie do końca rozumiem co masz na myśli poprzez słowa 'strona' ale rozbijanie możesz zrobić poprzez użycie klucza tablicy powstałej w wyniku wywołania funkcji file, który to klucz tak naprawdę jest numerem linii w pliku numerowanym od 0. Przykład:
  1. <?php
  2. $file = file("baza.txt");
  3. foreach($file as $key => $value) {
  4. // inne operacje
  5. if ($key % 10 == 0) {
  6. // operacja wykonywana co 10 rekordów
  7. }
  8. }
  9. ?>

Pamiętać musisz jedynie że 0%10 także jest równe 0, więc wspomniany kod wykona się także dla pierwszej linii jaka jest w pliku. Można temu zapobiec dodając dodatkowy warunek $key > 0.

Jeśli chciałeś ograniczyć ilość wyświetlanych linii pliku to użyj pętli for()
bigZbig
Uzyj zamiast foreach petli for w ktorej wartosc poczatkowa licznika ustal na podstawie numeru strony. Wartosc maksymalna daj na dziesiec. Pozostaje tylko wygenerowanie linkow odsylajacych do poszczegolnych stron, ale to juz chyba wymyslisz.
Gość_andi_*
szczerze mowiac, az wstyd sie przyznac, ale nie mam zielonego pojecia jak to zrobic sadsmiley02.gif z php dopiero zaczynam miec do czynienia i jak narazie wszystko widze na czarno tongue.gif od paru dni tylko w manulalu siedze i probuje rozkminic co i jak;)
Gość
no to pomoze ktos smile.gif?
Gość
;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.