Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Modułowa budowa serwisu jak to działa ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
spootnik
Witam, zabieram się za zrobienie serwisu internetowego, jednak pisanie ciągle dokumentów w HTML nie sprawiałoby mi raczej przyjemności i ch uzupełnianie od nowa stałych miejsc itd. chciałbym zrobić coś takiego że mam jeden plik do menu przykładowo menulewe.php który będzie zawierał dla reszty stron te całe lewe menu. i to sie robi np. include. a jeśli chcę zrobic cos takiego ze adres strony wygląda w wyszukiwarce tak: http://forum.php.pl/index.php?act=post&do=new_post&f=27 to to jush jest użycie zmiennych i moje pytanie to jak to zrobić questionmark.gif do zmiennych przypisać całą zawartość strony czy jak ? czy dalej include lepiej robić ? o co tutaj chodzi ?

Z góry dziękuje za wszelką pomoc...
MatheW
Najczęściej w takich przypadkach użyewa sie bazy, switch i include. Poprzez zmienne GET przekazujesz skryptowi co ma otworzyć, a on poprzez połączenie z bazą czy includowanie plików to ukazuje. Menu możesz zrobić w normalnych plikach dołączonych za pomocą include, a samą treść strony pobierasz z bazy.

Tu masz ciut o tym http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_115159.html
spootnik
aha no ok. ale teraz samo kliknięcie w link powinno wywołać jaki skrypt ? coś jak przy formularzach ? czy jak to ma wyglądać ?
MatheW
No link dajesz np. index.php?strona=newsy&s=1 (zmienna s ma informować o stronie newsów).

Zmienne pobierasz za pomocą $_GET['zmienna']
spootnik
czyli link bedzie wyglądał
  1. <a href="?s=pozycjamenu">xxxxxxx</a>
i to będzie zapisane w pliku jakims z listą pozycji menu a teraz skrypt który wezmie to odpowiednio przekieruje czyli wrzuci inlude z treścią tej podstrony z menu jak będzie wyglądał ? i jeszcze jedno ten zapis "?s=" to jest odwołanie się do zmiennej, ja ją musze wcześniej gdzieś zadeklarować ? czy ona sama jest jakby dynamicznie deklarowana ? ze skrypt będzie sprawdzał tak jakby automatycznie wygenerowaną zmienną tylko po tej części a hreff questionmark.gif
MatheW
Nigdzie tej zmiennej nie deklarujesz. Zmienne, które są deklarowane w adresie odnośnika, tzw. zmienne GET mają właśnie postać strona.php?zmienna1=a&zmienna2=4
spootnik
aha, to czyli teraz uzywam funkcji case czy break, sprawdzam wartość zmiennej przy linku i odpowiednio do jej wartości przypisuje include modułu do wczytania tak ?
MatheW
Tak
spootnik
Fajna sprawa z tym php winksmiley.jpg a mozna to jakoś teraz upgrejdować questionmark.gif dodać jakieś dodatkowe funkcje czy cos takiego ? Na szczęście udało mi się to jakoś zrobić przy twojej pomocy, mam jeszcze jedno pytanko na koniec, a mianowicie jak mam znak spacji " " to zapisuje sie go takze jako &nbsp; w ten sposób zapiszemy równierz inne znaki w tym polskie zapewne. masz może aadres do jakiegoś spisu tych znaków ?
bigZbig
@spootnik - widze, ze musisz jeszcze duzo nadrobic - poczawszy od htmla - polecam kurshtml.boo.pl. A tu znajdziesz tabelę encji - czyli znaków specjalnych.
spootnik
Dobra dzięki za pomoc ten problem z literazmi to wynika z głupiego edytorka smile.gif nie moge ustawić w nim polskiego kodowania :/ no ale dobra to jest najmniejszy problem.
Dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.