Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Istota php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_Adam_*
Cześć!

Właśnie mam zamiar zacząć swoją przygodę z php i co może wydać się zabawne, nie rozumiem podstawowej rzeczy, która przez autorów któregokolwiek z kursów uznawana jest najwyraźniej za oczywistą. Prawdopodobnie tak jest, niemniej jednak gro przeczytanych artykułów może nie dotrzeć do kogoś, kto jest w temacie webmaster'ingu tak zielony jak ja - proszę o wybaczenie, nie chce nikogo urazić (Google znam i używam) winksmiley.jpg.

Do rzeczy:

1. Z tego co zrozumiałem, istotą php jest tworzenie interakcji, tzn. strona *.php to strona o strukturze HTML (który stanowi ramy dokumentu), uzupełniona o skrypt php, który służy do przetwarzania danych (m.in. wysyłanie POST, pobieranie GET, obliczeń, itp.).

Tak wynika z treści wszelkich publikacji. Jeżeli mam rację, to moje pytanie dotyczy wyglądu strony - skoro php służy jedynie do manipulacji danymi, a HTML w każdym przypadku odpowiada za ich "fizyczne" wyświetlanie, to strony *.html i strony *.php powinny wyglądać tak jednakowo - polecenia php są przecież niewidoczne.

Dlaczego w takim razie te dwa typy dokumentów zupełnie się różnią i już na pierwszy rzut oka widać, w którym języku zostały napisane. HTML'e są "ciężkie i kanciaste", a php "lekkie i gładkie" (Przykładem może być chociażby te forum).

2. Nie rozumiem też jeszcze jednej elementarnej rzeczy. Skrypty php tworzy się w dowolnym edytorze tekstów, najczęściej w notatniku. Dlaczego w takim razie po edycji przypadkowo ściągniętych plików *.php w notepad'zie nie można odczytać skryptu, a jedynie ciąg niezrozumiałych znaczków?

Dziękuję i pozdrawiam!
Adam guitar.gif
dr_bonzo
1.
Jezyk html to to:
  1. </head>
  2. <b>lol</b>
  3. (itd)

Jezyk php to to:
  1. <?php
  2. print( 'dziala' );
  3. $x = 1;
  4. if ( $x == 2 )
  5. {
  6. print( 'x == 2' );
  7. }
  8. ?>

php sluzy m.in. do tworzenia kodu w jezyku HTML, najprostszy przyklad:
  1. <?php
  2. print( '<b>lol</b>' ); // prosze sie nie czepiac ze to XHTML biggrin.gif
  3. ?>

2.
Cytat
Dlaczego w takim razie po edycji przypadkowo ściągniętych plików *.php w notepad'zie nie można odczytać skryptu, a jedynie ciąg niezrozumiałych znaczków?

Co rozumiesz przez "niezrozumiale"?

I jak sciagasz te pliki *.php?
Gość
1. Z tego co napisałeś wynika, że HTML to nadaje formę, a php wykonuje obliczenia (tutaj: warunek if..) i jego "uzewnętrznianie" ogranicza się do polecenia "print", które wyświetla przetworzone dane.

Czy w takim razie plik *.php jest pisany w całości w tym języku, z zupełnym pominięciem znaczników HTML'a - tworząc względem niego stuprocentową alternatywę, czy też może kod php jest jedynie składnikiem - coś a'la skrypty CGI - taki wbudowany moduł, który ma wykonać określone zadanie dla HTML'a, który ostatecznie wyświetli wyniki? Tego właśnie nie rozumiem.

Pisząc dokument w HTML'u określa się jego wygląd (rozmieszczenie poszególnych elementów na stronie, itp.), czyli buduje się pewną strukturę, charakteryzuje się to, co użytkownik zobaczy. Czy php wykorzystuje się zupełnie niezależnie, tworząc plik od podstaw - nadając formę, część "wizualną"?

Przykładowa strona napisana w HTML wygląda tak: http://www.pckurier.pl/html/
Przykładowa strona napisana w php wygląda tak: http://php.pl/

Nie da się ukryć, że różnica jest widoczna gołym okiem.

2. Pliki *.php, które próbowałem edytować, to pliki forum phpBB. Niezrozumiałość polega na tym, że komendy pisane są jakby ciągiem. Domyślam się, że jest to wynikiem tworzenia kodu w jakimś edytorze, który spowodował ten chaos winksmiley.jpg, ale nie wiem, czy mam rację.

Pozdrawiam!
Adam guitar.gif
dr_bonzo
1.
Zobacz zrodlo tej strony (tego forum) i to bedzie HTML. php sluzy m.in do jego tworzenia (generowania). Wszystkie strony sa w HTMLu! A to jak zostal stworzyny ten html to juz inna sprawa -- napisany recznie w notatniku, wygenerowany takim np. Front Pagem czy skryptem php.

Cytat
php jest jedynie składnikiem - coś a'la skrypty CGI - taki wbudowany moduł

Dokladnie -- php zajmuje sie przyjmowaniem danych z formularzy i adresu (GET), przetwarza te dane i wyswietla w przegladarce.

2. nadal nie wiem czy mowisz o kodzie php czy html?
Bo html mozesz pisac jednym ciagiem i bedzie ok, choc nieczytelnie.

3. Naucz sie najpierw HTMLa (podstawy wystarcza) a potem php --i zrozum ze php sluzy do generowania tego HTMLa.
Gość
1. Właśnie taką jednoznaczną odpowiedź chciałem usłyszeć/zobaczyć. Moje pytanie wynikało głównie z tego, że na każdym kroku spotyka się określenia typu: "strona w HTML'u", "strona w php", co powoduje, że można potraktować php jako substytut.

2. Edytując dowolny plik *.php w notatniku widzę ciąg komend języka php, pisanych jedna za drugą, oddzielonych prostokątnym znaczkiem - teraz już wiem, że to prawdopodobnie symbol "Enter'a" winksmiley.jpg - właśnie miałem zamiar wkleić w tym miejscu próbkę, ale w oknie tekstowym "odpowiedzi" kod przybrał właściwą postać. Z czego wynika taka ciągłość źródła w notesie?

3. Z HTML'em raczej nie mam problemów, chociaż nie serwuje na codzień stron w sieci. Mam zamiar ruszyć się z miejsca dlatego ostatnio eliminuję nieznajomość z zakresu wszystkich e-dziedzin, na jakie trafiam smile.gif. Akurat jestem na etapie php. Bawiłem się kiedyś w programowanie, m.in. w Pascalu, więc z składnią powinienem sobie poradzić.

Pozdrawiam!
Adam guitar.gif
dr_bonzo
Cytat
Edytując dowolny plik *.php w notatniku widzę ciąg komend języka php, pisanych jedna za drugą, oddzielonych prostokątnym znaczkiem - teraz już wiem, że to prawdopodobnie symbol "Enter'a"

Zgadza sie -- jest to enter "Unixowy", otworz ten plik w innym edytorze, np. Notepad2, ew. zajrzyj do topiku na hydeparku o edytoprach i cos sobie wybierz smile.gif
Gość
To jest właśnie to. W Notepad2 wszystko widać, jak należy smile.gif.
Teraz, kiedy już wszystko wiem, mogę w końcu zabrać się za konkrety.

Dzięki za tak szybką reakcję i rozwianie wątpliwości.

Pozdrawiam!
Adam guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.