Właśnie mam zamiar zacząć swoją przygodę z php i co może wydać się zabawne, nie rozumiem podstawowej rzeczy, która przez autorów któregokolwiek z kursów uznawana jest najwyraźniej za oczywistą. Prawdopodobnie tak jest, niemniej jednak gro przeczytanych artykułów może nie dotrzeć do kogoś, kto jest w temacie webmaster'ingu tak zielony jak ja - proszę o wybaczenie, nie chce nikogo urazić (Google znam i używam)

Do rzeczy:
1. Z tego co zrozumiałem, istotą php jest tworzenie interakcji, tzn. strona *.php to strona o strukturze HTML (który stanowi ramy dokumentu), uzupełniona o skrypt php, który służy do przetwarzania danych (m.in. wysyłanie POST, pobieranie GET, obliczeń, itp.).
Tak wynika z treści wszelkich publikacji. Jeżeli mam rację, to moje pytanie dotyczy wyglądu strony - skoro php służy jedynie do manipulacji danymi, a HTML w każdym przypadku odpowiada za ich "fizyczne" wyświetlanie, to strony *.html i strony *.php powinny wyglądać tak jednakowo - polecenia php są przecież niewidoczne.
Dlaczego w takim razie te dwa typy dokumentów zupełnie się różnią i już na pierwszy rzut oka widać, w którym języku zostały napisane. HTML'e są "ciężkie i kanciaste", a php "lekkie i gładkie" (Przykładem może być chociażby te forum).
2. Nie rozumiem też jeszcze jednej elementarnej rzeczy. Skrypty php tworzy się w dowolnym edytorze tekstów, najczęściej w notatniku. Dlaczego w takim razie po edycji przypadkowo ściągniętych plików *.php w notepad'zie nie można odczytać skryptu, a jedynie ciąg niezrozumiałych znaczków?
Dziękuję i pozdrawiam!
Adam