Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak stworzyc strone WWW
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_Zielony_*
Witam wszystkich serdecznie,
Chciałbym stworzyć stronę WWW a na niej jakieś forum, galerie i miejsce na jakieś opisy, niestety moje doświadzczenie w tym temacie jest baardzo ubogie, lecz zamierzam się w tym temacie zagłębić smile.gif

Po prostu nie wiem jakiego programu najlepiej użyc do stworzenia w/w strony ani jakiego języka używać.
Nie wiem jaka jest różnica między SQL, HTML, php, itp.... Po prostu chciałbym stworzyć swoją PIERWSZĄ stronę.

Mam nadzieję że nie zbierze sie grupa użytkowników którzy będą się wyśmiewać z mojej niewiedzy, lecz ludzie którzy potrafią o WIELE wiecej niż ja i zechcą udzielic mi jakiś porad...

Pozdrawiam i czekam na wytyczne smile.gif

Prosze o nie zmieszanie mnie z g... tylko o jakąś pomoc, wielkie dzięki
Nightwalker
No więc tak, język (X)HTML służy do tworzenia wyglądu strony (każda strona oparta jest o język (X)HTML)).

Natomiast język php to język skryptowy którego możesz użyć aby ułatwić sobie obsługiwanie strony (dzięki temu językowi możesz tworzyć dynamiczne strony które możesz aktualizować bez konieczności zmieniania kodu HTML), to tak w skrócie.

SQL to język do obsługi baz danych typu mySQL, PostgreSQL, MSQL itp, jak sama nazwa wskazuje jest to baza danych, w której możesz przechowywać np newsy które później możesz wyciągnąć np przez php i dzięki niemu wyświetlić je na stronie HTML.

Istnieją edytory HTML (z darmowych to NVU lub z płatnych z możliwością testowania bez ograniczeń przez 30 dni program Dreamweaver) jednak osobiście zalecam nauke języka XHTML 1.0/1.1 (pomijając przed potopowy HTML 4.01) i pisać zgodnie ze standardami w3 winksmiley.jpg

Do php nie ma wizualnych edytorów, ponieważ nawet gdyby takie coś szło zrobić, to mijało by się to z celem, nauczyć się php nie jest wcale tak trudno, zawsze możesz znaleźć pomoc tutaj na forum lub na google'ach.
gladiror
Naucz sie biegle HTML lub XHTML'a i dopiero przechódź do php i mysql... Inaczej nic z tego nie bedzie a i nie zapomnij jeszcze o stylach podczas uczenia sie html'a
Gość_Zielony_*
Bardzo Wam dziękuję,
Postaram się jakoś "przygotować" jeśli chodzi o XHTML-a i dopiero wysuwać następne pytania. Widzę że podchodzicie nawet to takich ciasnych umysłów jak ja z przychylnością a to bardzo dobrze świadczy o ludziach z tego forum.

Powiedzcie mi tylko czy założenie swojego forum jest skomplikowane? (kiedyś korzystałem z "gotowca" na www.fora.pl ) ale chciałbym mieć na swojej stronie dział forum. Czy dla osoby początkującej to nie jest wyprawa z motyką na słońce?

RESPECT
Nightwalker
Założenie własnego fora jest w miare proste, ogranicza się to do zdobycia miejsca na serwerze (jest mnówstwo darmowych o dobrych parametrach), wgrania plików forum przez FTP, stworzenie bazy MySQL, uruchomienia instalatora i zainstalowania.

Wiem że brzmi to groźnie, ale wierz mi, to nic trudnego ;]
macza
A co do hostingu to preferuje na poczatek: http://www.boo.pl/ serwery za sms i forum mozna wgrac dziala wszystko bez problemu!
Balas
Jezeli chodzi o gotowe skrypty forum to najpopularniejsze (darmowe):
- phpbb2 (www.phpbb2.pl)
- phpbb2 mod. by Przemo (www.przemo.org) - phpbb2 z licznymi dodatkami
- punbb (http://www.punbb.org/)
- SMF (http://www.simplemachines.org)
- razem z CMSem (systemem zarzadzania treścią [wgrywasz pliki przez FTP, instalujesz, a strone "uzupelniasz" przez przegladarke ;]), np. w JPortal, php-Fusion
gladiror
Proponuje zrobić samemu takie forum - duże wyzwanie a zarazem jak uda Ci się to zrobić to nauczysz sie przy okazji HTML, CSS, php i MySQL. Duzo daje robienie takich projektow winksmiley.jpg Choc momentami wydaje sie to zmudna robota i nie raz sie ma juz tego dosyc, ale jak sie cos zrobi samemu to mozna byc z siebie dumnym. Ale co do tych szablonow to w sumie fakt, ze praktycznie nie trzeba nic umiec zeby zalozyc forum z szablonu. Wszystko znajdziesz w instrukcjach do poszczegolnych szablonow... A jak nie to masz google i forum winksmiley.jpg Ale warto znac przynajmniej html'a, żeby cos sobie zmienic z tych szablonow do wlasnych potrzeb...
erix
Cytat
A co do hostingu to preferuje na poczatek: http://www.boo.pl/ serwery za sms i forum mozna wgrac dziala wszystko bez problemu!

gorszego nie ma...
Mnie tam trzyma wlasciwie tylko poczta (no i portfolio)...

Wydajnosc i support tragiczny...
mike
A mi się wydaje że wątek o hostingach jest prowadzony na Hydeparku.
Proszę nie odbiegac od tematu.
Gość
Panowie, jak to jest z tymi szablonami przy tworzeniu strony w php?

Fora typu phpBB opierają się w całości na plikach *.tpl. Czy to jest opcjonalne zagranie, czy jakiś nowy standard? Stosowanie templates wydaje się logiczne i nadaje pewną przejrzystość nowotworzonemu serwisowi.

Pozdrawiam!
Adam guitar.gif
mike
Cytat(Gość @ 7.06.2006, 23:12 ) *
Panowie, jak to jest z tymi szablonami przy tworzeniu strony w php?

Z nimi jest tak że mogę być i może ich nie być smile.gif

Cytat(Gość @ 7.06.2006, 23:12 ) *
Fora typu phpBB opierają się w całości na plikach *.tpl. Czy to jest opcjonalne zagranie, czy jakiś nowy standard? Stosowanie templates wydaje się logiczne i nadaje pewną przejrzystość nowotworzonemu serwisowi.

Nie jest to żadna moda a po prosto sposób na tworzenie większych aplikacji.
Jeśli na aplikacje pracuje kilka osób to przecież nie wpóścisz developera HTML (który nie zna php) w kod, w ktorym znaczniki HTML sa poprzeplatane z php.
Ale jest to jeden z wielu przykładów.
Duże alpikacje pisane w pojedenyke też są warte by dać im szablony.

Szablony oddzielają logikę aplikacji od prezentacji.

Ich stosowania po rpostu jest wygodne a nie modne smile.gif
Gość
No, ja nie powiedziałem, że to nowa moda, tylko nowy standard winksmiley.jpg.

Pomyślałem, że może odchodzi się od przeplatania HTML'a i php na rzecz zewnętrznych plików *.tpl, na takiej samej zasadzie, na jakiej rezygnuje się z określania wyglądu strony w głównych plikach HTML, na rzecz styli *.css.

P.S. A ten developer to niech się uczy, jak dostał robotę, bo na samym HTML'u daleko nie zajedzie winksmiley.jpg.

Pozdrawiam!
Adam guitar.gif
Kiko
Ja bym natomiast polecił

www.kurshtml.boo.pl

chyba lepszego kursu, jeśli chodzi o html nie znajdziesz w necie, a co do php, to pozostaje tylko opcja zakupu książki, chyba, że biegle władasz językiem angielskim, to napewno znajdziesz coś w sieci.
bigZbig
Cytat(Gość @ 8.06.2006, 12:17 ) *
Pomyślałem, że może odchodzi się od przeplatania HTML'a i php na rzecz zewnętrznych plików *.tpl, na takiej samej zasadzie, na jakiej rezygnuje się z określania wyglądu strony w głównych plikach HTML, na rzecz styli *.css.

Szablony sa konsekwencja wzorca MVC - czyli idei oddzielenia logiki aplikacji od warstwy wizualnej. Przeplatanie kodu php z htmlem nie jest problemem o ile umie sie odroznic to co powinno byc potraktowane jako logika oda tego Chodzi tez o ulatwienie pracy designerom, ktorzy nie koniecznie musza Poniewaz zadanie to nie jest proste dlatego programisci stworzyli rodzaj hybrydy, ktora sa wlasnie szablony. Chodzi tez o ulatwienie pracy designerom, ktorzy nie koniecznie musza znac sie na programowaniu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.