@LBO Przejrzałem pobierznie tego arta - fajny tekst - muszę go przeczytać dokładniej w wolnej chwilii.
Do tej pory raczej nie używałem kodów błędów w celu określenia "krytyczności" wyjątku, zazwyczaj wystarczało mi określenie typu wyjątku, żeby podjąć dalsze działania - kody mogą się jednak przydać gdy moje skrypty staną się bardziej skomplikowane, żeby ograniczyć ilość klas pochodnych od Exception
Taka moja ogólna refleksja - która jest zdaje się zgodna z tym artykułem - to, żeby nie nadużywać wyjątków. Wyjątki są ok, ale kod taki jak np. ten poniżej jest przykładem niepotrzebnego użycia (IMHO). Mówię to dlatego, że w manualach, książkach itp takie przykłady właśnie są podawane.
<?php
try {
throw new Exception('$a musi byc tablica');
else{
foreach($a as $b){
}
}
} catch (Exception $e) {
echo 'Caught exception: ', $e->getMessage(), "n"; }
?>
Wyjątki służą raczej do sygnalizowania problemów, którego sposób obsłużenia będzie zależny od kontekstu w jakim metoda wyrzucająca wyjątek zostanie użyta - przynajmniej ja tak je rozumiem
//edit: No i jeszcze oczywiście dodam, że tworząc własne klasy wyjątków można zapisać więcej informacji "środowiskowych" z momentu gdy wystąpił wyjątek - np. Jeśli jest to wyjątek bd - można "zapamiętać" ostatnie zapytanie, nr błędu zwrócony przez bazę, komunikat itp itd - ma to spore znaczenie np. gdy wywołuje się zapytania w pętli