Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Inna przezroczystosc....
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
synus
Witam!

Mam pewien problem, na jednej stronie zauwazylem genialne rozwiazanie na niektory typ stron.

Zastanawialem sie nad tym, ja kto dziala na roznych przegladarkach ( bardzo wazne, aby i IE i firefox i opera w miare podobnie to rozpoznaly i nie bylo wiekszych problemow z wyswietlaniem ).

Jedyne co znalazlem, to dosyc stary temat ( prawie 3 letni ) o przezroczystosci tabelek
kliknij tutaj

mam pomysl na swoja strone, i bardzo bylbym wdzieczny, gdybyscie mi pomogli rozwiazac ten problem... i powiedziec co w trawie piszczy.
Jesli cos znajde ( caly czas szukam ) to na pewno tez tutaj zamieszcze....

Pozdrawiam serdecznie smile.gif

EDIT1: na poczatku znalazlem cos takiego:
http://www.domedia.org/oveklykken/css-transparency.php

niestety nie dziala to poprawnie na operze ( na ie i ff tak )...
Zajec
Za kilkanaście dni premiera Opery 9, która wspiera już opacity, tak jak Firefox.

Wspomniana przez Ciebie strona ładnie wyświetla się w Operze 9 beta2.
synus
Oki, a czy moglbys mi dac jakies namiary na to, jak to wykonac ?
Czy sa tego jakies rozszerzenia, dodatkowe opcje ( chcialbym wszystko zrobic przy pomocy css'u, bez js ).

W ogole co sadzisz o takim rozwiazaniu ?
Kiedy jest ono dobre kiedy zle?
Jak wg Ciebie najlepiej rozmiescic tlo w stosunku do tekstu?
Zajec
Cytat(synus @ 6.06.2006, 23:18 ) *
Oki, a czy moglbys mi dac jakies namiary na to, jak to wykonac ?
Czy sa tego jakies rozszerzenia, dodatkowe opcje ( chcialbym wszystko zrobic przy pomocy css'u, bez js ).

W ogole co sadzisz o takim rozwiazaniu ?
Kiedy jest ono dobre kiedy zle?
Jak wg Ciebie najlepiej rozmiescic tlo w stosunku do tekstu?

Wszystko odnośnie wykonania znajdziesz u googla.

Specyfikacja opisuje opacity tutaj: http://www.w3.org/TR/css3-color/#transparency

Jesli chodzi o moje opinie to prawie wstrzymam się od głosu - ja od zawsze bawię się tylko techniczną stroną serwisów :-) Choć musze przyznać, że efekty, które można osiągnąć przez opacity są często ciekawe.

Możesz tej podejrzeć źródło strony, którą sam znalazłeś i na jej podstawie sobie stworzyć cos własnego.
Jarod
Cytat(synus @ 6.06.2006, 20:41 ) *
Witam!

Mam pewien problem, na jednej stronie zauwazylem genialne rozwiazanie na niektory typ stron.

Zastanawialem sie nad tym, ja kto dziala na roznych przegladarkach ( bardzo wazne, aby i IE i firefox i opera w miare podobnie to rozpoznaly i nie bylo wiekszych problemow z wyswietlaniem ).

Jedyne co znalazlem, to dosyc stary temat ( prawie 3 letni ) o przezroczystosci tabelek
kliknij tutaj

mam pomysl na swoja strone, i bardzo bylbym wdzieczny, gdybyscie mi pomogli rozwiazac ten problem... i powiedziec co w trawie piszczy.
Jesli cos znajde ( caly czas szukam ) to na pewno tez tutaj zamieszcze....

Pozdrawiam serdecznie smile.gif

EDIT1: na poczatku znalazlem cos takiego:
http://www.domedia.org/oveklykken/css-transparency.php

niestety nie dziala to poprawnie na operze ( na ie i ff tak )...

To coś takiego da się za pomocą cssa? Głupie z-index dobrze nie działa.. :/
gekon
Da się. Z-index działa bardzo dobrze, trzeba tylko ustawić odpowiednią pozycję (w pratyce absolute i relative ze względu na bug w IE związany z fixed).
revyag
Przecież masz jasno napisane. Na operze nie, na ff i ie ok. Co chcesz jeszcze wiedzieć ?
br-design.pl
Ja bym tego nie stosował przez przynajmniej 2 lata, nowinka moze i fajna, ale po co! Wystarczy ze ktos wejdzie pod Operą 8 i zobaczy coś czego by nie chciał. Wiec moze sobie poki co odpusicić takie tricki.
Zajec
Cytat(br-design.pl @ 7.06.2006, 22:42 ) *
Ja bym tego nie stosował przez przynajmniej 2 lata, nowinka moze i fajna, ale po co! Wystarczy ze ktos wejdzie pod Operą 8 i zobaczy coś czego by nie chciał. Wiec moze sobie poki co odpusicić takie tricki.
Hm?

Opera ma powiadamianie o najnowszej dostępnej wersji, więc bardzo szybko ludzie zaktualizują swoją przeglądarkę do wersji 9.

A w najgorszym przypadku, tło nie będzie przezroczyste... To jest ta straszna rzecz, której odwiedzający nie powinien zobaczyć?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.