Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql/php] Edycja rekordow z poziomu strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andixxx
witam... w jaki sposob z poziomu swojej strony www moge edytowac a tazke usuwac wybrane rekordy z bazy danych?
em1X
ciężkie pytanie.. moze nauczyc sie jak wyglądają formularze w htmlu i jak wyciąga się do php rekordy z bazy?
andixxx
no to to akurat wiem:| [tzn jak za pomoca formularza dodac wpis do bazy, a pozniej go wyswietlic na str:D] ale nie mam pojecia zadnego jak mozna je edytowac z pozniomu www a pozniej znow zapisac:P
skowron-line
1 wpisujesz rekord do bazy
2 selectem wyciagasz rekord z bazy
3 wstawiasz go w inputy
4 edytujesz
5 naciskasz submit i on robi update
6 odchodzisz z usmiechem na twarzy w poczuciu dobrze spelnionego obowiazku

pzdr
andixxx
skowron dzieki tongue.gif
em1X
Do tabeli dodawaj zawsze na poczatku pole unikalne, o nazwie np. id (pole auto_increment), ktore bedzie pelnilo role tzw klucza.

Wyciagasz konkretny rekord z bazy. Uzupelniasz w formularzu jego dane i kazesz bazie danych uaktualnic dane.

przykladowe zapytanie dla skryptu np. ksiegi gosci:

1. <?php
  2. // $_POST['nick'] - to jest pole z formularza z nickiem
  3. // $_POST['tresc'] - ...
  4.  
  5. $sql = "UPDATE twoja_tabela SET nick = '".$_POST['nick']."', tresc = '".$_POST['tresc']."' where idWpisu = ".$_POST['idWpisu'];
  6.  
  7. // wykonaj zapytanie
  8. mysql_query($sql) or die("Uaktualnienie się powiodło");
  9.  
  10. echo "Uaktualniono rekord";
  11. ?>

Jezeli dalej nie rozumiesz znaczy to, ze jeszcze za mało umiesz i odsyłam do nauki podstaw.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.