Cytat(kosheen2k @ 10.06.2006, 11:33 )

Wrzucac no tak poprzez upload. Wiem ze standartowo jest chyba max ~8MB plik ktory moze byc wrzucony bo bedzie inaczej timeout. Wiem takze ze mozna zmienic ten timeout w pliku php.ini. Ale co zrobic gdy nie ma sie do niego dostepu (np. serwery nazwa.pl) ?
wystarczy ze wrzucisz na serwer plik ukryty .htaccess a w nim odpowiedni wpis ktory Ci zmieni lokalna wartosc dla konfigu php'a. Poszukaj sobie na temat .htaccess
php_value upload_max_filesize 50M
php_value post_max_size 50MCytat(kosheen2k @ 10.06.2006, 11:33 )

A co jakbym chcial wrzucic plik 200mb? Slyszalem cos o strumieniowaniu plikow na serwer, ale nie wiem jak to ugryzc.
php_value upload_max_filesize 50M
php_value post_max_size 50Mi do tego w kodzie ktory obsluzy upload pliku ustawienie odpowiednio duzego czasu na wykonanie skryptu funkcja set_time_limit(xxx).

Drugi sposob ktory wpadl mi do glowy to poprzez ftp, ale tez nie ruszalem tej kwestii...
Lepszym sposobem jest w php gdzie wszystko jest kompilowane przez php a potem przez ftp_connect() i inne funkcje ftp jest wysylany na serwer do katalogu.
nie sadze by bylo to zbyt bezpieczne, jak nie zabezpieczysz odpowiednio skryptu z config'iem z danymi do FTPa to ktos moze sobie te dane wyciagnac a co za tym idzie ma dostep do Twojego serwerka :-) Nigdy takiej metody nie stosowalem i nie mam zamiaru stosowac. Dobrze napisany upoload zalatwia cala sprawe.

Jedynym mankamentem wysylania w php jest problem z ukazaniem postepu wysylania pliku. Sa dostepne w internecie AJAX & HTML Upload Progress Meter ale do tego jest potrzebna rekompilacja php i dodanie modulu ktory wykorzystuje funkcje z modulu. A jak wiadomo nie wszedzie jest mozliwosc dodania dodatkowego modulu na serwerze np. serwery nazwa.pl z ktorych ja korzystam.
znowu kolego musze Cie pocieszyc ze i na to jest rozwiazanie. Ja mam rowniez hosting na
www.nazwa.pl i z tego co sie orientuje nie ma problemow z instalacja dodatkowych modulow na serwerku (jest odpowiednia do tego funkcja, poszukaj w manualu). Na jednej ze stron mam skrypt ktory "nakleja" tekst na obrazek z fontow wgranych na serwer a wiec nie tych udostepnionych przez standardowy konfig w nazwa.pl
Proponuje Ci w takich technicznych sprawach rozmawiac z administratorami nazwa.pl