Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php+mysql] Przedstawienie wynikow z bazy w tabelce 5x5
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Pacio
Witam!

Ostatnimi czasy probujac stworzyc galerie obrazkow napotkalem na ponizszy problem.

Chce aby obrazki wyswietlaly sie w nastepujacy sposob:

1. <tr><td>obrazek1</td><td>obrazek2</td><td>obrazek3</td><td>obrazek4</td><td>obrazek5</td></tr>
  2. <tr><td>obrazek6</td><td>obrazek7</td><td>obrazek8</td><td>obrazek9</td><td>obrazek10</td></tr>
  3. <tr><td>obrazek11</td><td>obrazek12</td><td>obrazek13</td><td>obrazek14</td><td>obrazek15</td></tr>
  4. <tr><td>obrazek16</td><td>obrazek17</td><td>obrazek18</td><td>obrazek19</td><td>obrazek20</td></tr>
  5. <tr><td>obrazek21</td><td>obrazek22</td><td>obrazek23</td><td>obrazek24</td><td>obrazek25</td></tr>

Czyli jest 5 wierszy po 5 obrazkow w kazdym. Numer kazdego obrazka jest pobierany z bazy danych.
Na ta chwile potrafie jedynie wyswietlic obrazki jeden za drugim oddzielajac je spacjami smile.gif, ale oczywiscie wszystko wyglada porozrzucane. Jak w takim razie pobierac 5 porcji obrazkow po 5 wierszy (z bazy danych) w kazdej i co porcje wrzucac <tr></tr>.
Struktura bazdy danych wyglada nastepujaco:
Kod
id    kol2    kol3    kol4
1     xx      xx      xx
2     xx      xx      xx
3     xx      xx      xx
4     xx      xx      xx
..
..
MatheW
Ustaw sobie jakiś licznik, który będziesz zwiększał w każdej pętli i sprawdzaj czy jest to 5, jeżeli tak to dajesz </tr><tr>
Pacio
O prosze, moja wina ze nie poszukalem najpierw sad.gif
Wielkie dzieki za nakierowanie.
Gość
Mozesz zrobic tak jak @nospor, albo dac if'a z modulo, zeby np. po 3 iteracjach konczyl TD, konczyl TR, zaczynal nowe TR i nowe TD i dalej wypisywal. Przynajmniej ja tak robie. Jak nie wiesz za bardzo o co mi chodzi to daj znac to poszukam gdzies kodu, gdzie to mam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.