Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] JOIN
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
The Night Shadow
Próbowałem przebić się przez ten temat http://forum.php.pl/index.php?showtopic=2093&hl=join i nie bardzo mi to idzie.

Tabele:

uzytkownicy
id
login....

id_uzytkownika
temat....

W jaki sposób pobrać jednym zapytaniem dane użytkowników, oraz dołączyć do tego ilość rekordów z tabeli posty, gdzie id_uzytkownika jest rowne id w tabeli uzytkownicy, a następnie posortować całość podług ilości postów kolejnych użytkowników?
AcidBurnt
  1. SELECT *.a, count(*.B) FROM uzytownicy a, posty b WHERE id.a = id_uzytkwonia.b

pisane z palca, moze nie dzialac poprawnie ;p ale mniej wiecej cos w ten desen

a to:

1. SELECT u.user_id, count(c.*) FROM temida_users u, temida_contracts c WHERE u.user_id = c.user_id GROUP BY u.user_id

dziala na 100% ale w postgresql, ale w sumie SQL to SQL powinno zadzialac CI w mySQL
The Night Shadow
Dzięki Ci po stokroć :- ) Na tym jednym przykładzie będzie mi znacznie łatwiej zrozumieć resztę z tamtego tematu... :- )
em1X
a skoro miał być join winksmiley.jpg

1. SELECT uzytkownicy.login, Count(posty.id) AS Ilosc
  2. FROM uzytkownicy INNER JOIN posty ON uzytkownicy.id = posty.id_uzytkownika
  3. GROUP BY uzytkownicy.login ORDER BY Ilosc DESC

pisane z palca więc pisz jakby nie działało...
The Night Shadow
  1. <?php
  2. $pobieranie_ostatniego_postu = mysql_query("SELECT l.id as id_uzytkownika, l.login, s.* FROM $tabela_shoutbox s, $tabel
    a_logowanie l WHERE l.id=s.shoutbox_id_uzytkownika GROUP BY l.id ORDER by s.shout
    box_data DESC LIMIT 1"
    );
  3. ?>

Powyższe zapytanie powinno pobierać ostatni (najnowszy) post z shoutboxa (potzrne do statystyk) dodając do tego login użytkownika, który go napisał. Nie bardzo rozumiem dlaczego pobiera id ostatnio zarejestrowanego użytkownika (o najwyższym id), a następnie dołącza do niego najnowszy post tegoż użytkownika.

Co robię nie tak?

Już do tego doszedłem :- ) Grupować należy nie według id użytkownika a według daty post ;- )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.