Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: używanie zmiennych w url
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
k0k1
Mam problem!

Chcę, aby po podaniu imienia w formularzu przenusiło mnie do strony index.php?strona=glowna&imie=zawartość pola "imie"

Wiem, że pytanie jest banalnie proste, ale ja nie potrafie tego zrobić!

Próbowałem index.php?strona=glowna&imie=$imie i nic nie dawało

Prosze o szybką odpowiedź, pozadrawiam...
sf
  1. <form method="index.php" action="get">
  2. <div>
  3. <input type="hidden" name="strona" value="glowna" />
  4. <input type="text" name="imie" value="" /><br />
  5. <input type="submit" value="pchnij mnie ;-O" />
  6. </div>
  7. </form>
k0k1
Może troche źle sformułowałem pytanie...

Potrzebuje odnośnik typu index.php?imie=$imie
siemakuba
a czy raczyłeś chociaż sprawdzić co się stanie, kiedy zrobisz formularz taki jak pokazał ci @sf, wpiszesz w nim imie i zatwierdzisz ten formularz? tylko uważaj, wyniki mogą być zaskakujące.

pozdr.
Gość
wiem, co się wtedy stanie!

potrzebuje odnośnik tekstowy!

<a href="index.php?imie=$imie"> ODNOŚNiK TEKSTOWY </a> <-- coś w tym stylu!
siemakuba
ale dlaczego na mnie krzyczysz?
w pierwszym poscie napisałeś tak (zwróć uwagę na słowo formularz którego tam użyłeś)
Cytat
Chcę, aby po podaniu imienia w formularzu przenusiło mnie do strony index.php?strona=glowna&imie=zawartość pola "imie"

i odpowiedź na takie właśnie podanie podał ci @sf. czego więcej potrzebujesz? zamiast się pieklić powiedz dokładniej o co ci chodzi. Bo na pytanie, jak zrobić taki link jest wiele odpowiedzi, możesz np. tak:
  1. <?php
  2. $imie = 'Wanda';
  3. echo '<a href="index.php?imie='.$imie.'"> link </a>';
  4. ?>
Tyle, że nie ma to nic wspólnego z formularzem o którym piszesz i przenoszeniem na inną stronę, o którym też piszesz.

A teraz powiedz szczerze - spróbowałeś z kodem od @sf czy zgadujesz tylko ze to nie to czego potrzebujesz?

pozdr.
Gość
Z kodem @sf miałem wcześniej, nim napisałem nowy temat winksmiley.jpg

Dzięki za kod, to jest dokładnie to o co mi chodziło, sory za zamieszanie, ale nie potrafi zadawać pytan smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.