macpalka
11.06.2006, 10:03:42
Witam
Wklejam do pliku txt kod html problem polega na tym że jest interpretowany ze spacjami i enter'ami co powinienem zmienić abym mógł wklejeć kod html bez zmian
Kod
<?php
$buffer = '';
switch ($_GET['a']) {
case "oprawy_okularowe":
$handle = fopen("$basedir/text_".$_GET['a'].".txt", "r");
if ($handle) {
while (!feof($handle)) {
$buffer = fgets($handle, 4096);
echo $buffer."<br />";
}
}
?>
dzięki za pomoc
siemakuba
11.06.2006, 10:08:02
usunąć spacje i entery?
Sformułuj swoje pytanie tak, żeby dać nam chociaż cień szansy na jego zrozumienie :)
pozdr.
macpalka
11.06.2006, 10:19:34
Mam stronę w php która w jednym miejscu zwraca zawartość pliku txt
Robię sobie jakiś text w edtorze html i przeklejam kod do mojego pliku na serverze i problem w tym ze po otwarciu strony gł.wszystkie spacje i entery przesuwają i rozjeżdzają tekst w tym miejscu gdzie ma się wyświetlać test
siemakuba
11.06.2006, 10:50:37
niestety, dalej nie rozumiem... Jedyny biały znak wyświetlany jawnie w przeglądarce to pojedyńcza spacja. Znaki nowej linii, tabulacji, wielokrotne spacje zostaną pominięte i nie będą wyświetlane przez przeglądarkę. To po pierwsze. Po drugie, z tego co zrozumiałem, w pliku *.txt trzymasz kod HTML, który potem odczytujesz z tego pliku i wyświetlasz na stronie. A czy nie prościej trzymać ten kod poprostu w pliku *.html (txt tez da rade) i zamiast czytac plik i wyswietlac dane dac poprostu include('twoj_plik.html'); w miejscu gdzie te dane maja byc wyswietlone?
pozdr.
em1X
11.06.2006, 11:13:51
<?php
?>
Skoro w pliku masz kod html to czemu kazda linijke konczysz znakiem przejscia do nowej linii ?!
Moze lepiej tak by było:
<?php
?>
Gość
11.06.2006, 18:06:53
Cytat(em1X @ 11.06.2006, 11:13 )

<?php
?>
Skoro w pliku masz kod html to czemu kazda linijke konczysz znakiem przejscia do nowej linii ?!
Moze lepiej tak by było:
<?php
?>
A czym sie roznia te 2 sposoby ? Rozumiem, ze <br /> to znak nowej linii w xhtml, a \r\n to znak nowej linii i powrot karetki, ale chodz mi o interpretacje tego przez przegladarke.