Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] jak zrobic cos w stylu...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_andi_*
witam.. mam male pytanie, otoz chodzi mi o zrobienie czegos takiego, ze jezeli moja strona jest odpalana po raz pierwszy na jakims serwerze, to aby wyswietlilo sie na samym poczatku cos w stylu instalatora, czyli formularze w ktore musimy wpisac dane dotyczace bazy mysql tzn serwer, login i haslo, oraz dodatkowo tytul strony itd. ale chodzi o to, aby to "menu" bylo wyswietlone TYLKO JEDEN RAZ, chyba ze beda wpisane zle dane, tzn nie bedzie mogl sie polaczyc z baza, aby znow wrocil to tego menu z informacja o bledzie... a jezeli polaczy sie z baza danych bezproblemowo, aby strona poszla dalej... chodzi takze o to, aby te dane wpisane w formularzu byly zapisane do jakiegos pliku na serwerze jako zmienne ... wie moze ktos jak zrobic cos takiego?
pelikan
Ja bym to zrobił tak, że robisz pli kz konfiguracją, masz w nim zmienne odpowiedzialne za np baze danych itd. gdy odpalasz strone t osprawdzasz czy zmienne te nie sa puste. jesl inei sa puste to sprawdzasz czy sie polaczysz jesli wszysto idzie ok a jesli nie to pokazujesz formularz uzywajac np header() albo include itd. Ale to tylko moj pomysł nie sprawdzony, jeśli popelnilem bląd prosze poprawcie mnie. Pozdrawiam
Gość
a ja pozniej uaktualnic te zmienne, na te pochodzace z formularza?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.