Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tworzenie kolorów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
TakiJakis
witam, czy da sie zrobic, aby tabelka miala np. kolor czerwony, ktory powoli schodzi do zoltego (tak, ze na poczatku jest czerwony, a na koncu zolty, a pomiedzy nimi po kolei posrednie kolory)?

pozdrawiam
Kuziu
Raczej tylko wstawiająć obrazek jako tło.
TakiJakis
no tak, tylko jak zrobic, zeby tabelka w ten sposob wygladala niezaleznie od jej dlugosci? nie da sie?
siemakuba
coś w podobie do tego o czym piszesz da się osiągnąć tak:

1. wiemy, że kolor czerwony to RGB 255,0,0
2. wiemy, że kolor żółty to RGB 255,255,0
3. wiemy, że w CSS możemy określić kolor tła jako background-color: rgb(255,0,0);
4. wiemy, że każdy kolor pomiędzy czerwonym a żółtym będzie z przedziału RGB 255, [0-255], 0
5. wiemy ile mamy rzędów w tabeli
6. wyliczamy "skok" koloru - o ile zmienia się składowa RGB w każdym rzędzie (255 / ilość rzędów) + zaokrąglenie do pełnej liczby
7. dla każdego kolejnego rzędu w tabeli przypisujemy styl: background-color:rbg(255, wyliczona_wartosc, 0)

8. gotowe :)

P.S. im więcej rzędów w tabeli tym płynniejsze przejście.

pozdr.

edit:
wygląda np. tak: http://kuba.websky.pl/grad-table/
kod lewej tabelki:
  1. <?php
  2. $rows = 32;
  3. $jump = round(255 / $rows, 0);
  4. for ($i = 0; $i < $rows; $i++)
  5. {
  6. $clr = $i * $jump;
  7. echo '<tr><td style="background-color: rgb(255, '.$clr.', 0);"> rgb(255, '.$clr.', 0); </td></tr>';
  8.  }
  9. ?>

w prawej tabelce zmiana:
rgb(255, '.$clr.', 0); na rgb(255, '.(255-$clr).', 0);"
Kuziu
~siemakuba

Jemu raczej chodziło o gradient a nie o kolory dla kolejnych komórek.
Gość
Cytat(TakiJakis @ 15.06.2006, 22:02 ) *
witam, czy da sie zrobic, aby tabelka miala np. kolor czerwony, ktory powoli schodzi do zoltego (tak, ze na poczatku jest czerwony, a na koncu zolty, a pomiedzy nimi po kolei posrednie kolory)?
@Kuziu: no i chyba właśnie to pokazałem?

potrzebny tu pewny kompromis, bo tak jak napisałeś najlepszy będzie obrazek z gradientem, ale z kolei obrazek nie będzie się dopasowywał do wysokości tabelki. U mnie się dopasowuje, ale nie jest to gradient "idealny", że tak go nazwę :) O tym czy mu pasuje takie rozwiązanie zdecyduje autor posta.

pozdr.
siemakuba
eee... sory damn. to wyżej to pisałem ja, nie pamiętałem o zalogowaniu się.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.