Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Potrzebuje skrypt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gorgy
Potrzebuje skrypt, ktory bedzie kopiowal nazwy czlonkow z gildi na stronie http://www.tibia.com/community/?subtopic=g...mpany+of+Diablo na moja strone i jesli ktos bylby laskaw liczyl ilosc wszystkich czlonkow. Bede bardzo wdzieczny za podpowiedzi i gotowy skrypt. Z góry dziekuje Gorgy

@edit: troche kombinowalem ze skryptami umieszczonymi na forum ale zawsze wyskakiwal blad, albo zamiast danych wyswietlalo sie biale tlo.
mike
Chyba coś bardzo łaskawego Ci się przyśniło jeśli myślisz, że dostaniesz gotowca tongue.gif
Najpierw musisz się wykazać inicjatywą i chęcią, zrób coś sam. Pomożemy.

A co do podpowiedzi to musisz sobie wczytać źródło strony i pobawić się wyrażeniami regularnymi.
Do wczytania źródła masz file_get_contents(), przyda Ci się też biblioteka cURL.

Ale zanim to zrobisz popraw tytuł, zarówno literówkę jak i jego treść. Nie jest zgodny z zasadami pisania na forum Przedszkole.
mario
jak dobrze pomyslisz to to zrobisz samemu, napisz skrypcik, ktory bedzie "wedrowal" po stronie, analizowal dane i wrzucal do bazy. Dobrze zaprojektowany algorytm to polowa sukcesu, drugie 50% to dobry kod smile.gif Poszperaj na forum tutaj, byly walkowane podobne tematy z analiza tresci stron czy "zrodel" dokladnie nie pamietam.
Gorgy
Widze, ze na tym forum nikt mi nie pomoze angrysmiley.gif , wyskakujecie mi z jakimis terminami, o ktorych niemam zielonego pojecia. Forum pezeszukalem, ale wszystko co znajdywalem nie pomoglo mi z moim problemem. Czy to naprawde jest dla was takie trudne napisac glupi skrypt, ktory skopjuje dane z tabelki na moja strone? Dziekuje wszystkim za nic.
Pozdrawiam Gorgy
strife
Cytat(Gorgy @ 30.06.2006, 23:33 ) *
Czy to naprawde jest dla was takie trudne napisac glupi skrypt, ktory skopjuje dane z tabelki na moja strone?

Mogę Ci napisać taki skrypt, ale za $$$ winksmiley.jpg Nie ma nic za darmo, chyba że wykarzesz się i pokażesz nam, że masz jakieś chęci aby to stworzyć samemu, bo gotowców z zasady tutaj nie piszemy.

A uwierz mi, że zdarzały się przypadki, że ktoś tutaj dostawał gotowy skrypt jak na tacy, ale wcześniej musiał wykazać się jakąś chęcią do napisania tego, a u Ciebie tego nie widać.

Przeanalizuj to co Ci napisał » mike_mech, potrzebujesz » file_get_contents" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, poczytaj zobacz co ta funkcja robi, a następnie próbuj dalej, pokaż nam to co napisałeś, a my pokażemy Ci dalszą drogę.

I proszę Cię nie pisz, tekstów w stylu:

Cytat
Dziekuje wszystkim za nic.

Ponieważ jest to z Twojej strony trochę bezczelne ... winksmiley.jpg

Pozdrawiam serdecznie.
NetJaro
Cytat
Widze, ze na tym forum nikt mi nie pomoze , wyskakujecie mi z jakimis terminami, o ktorych niemam zielonego pojecia. Forum pezeszukalem, ale wszystko co znajdywalem nie pomoglo mi z moim problemem. Czy to naprawde jest dla was takie trudne napisac glupi skrypt, ktory skopjuje dane z tabelki na moja strone? Dziekuje wszystkim za nic.

Skoro nic nie wiesz na temat programowania to skąd wiesz, jak skomplikowany może byc taki skrypt.
Teraz nie sądze, żeby ktoś Ci pomógł. Są wakacje - przysiądź się do biurka i spróbuj coś robić - ale pamiętaj, najpierw nauka potem pytania ;-)

Powodzenia!
Gorgy
Troche poczytalem o tej funkcji i o podstawach php i wyszło mi takie coś:

Cytat
<html>
<head>
<title>skrypcik</title>
</head>
<?php
$f = file_get_contents('A.html');
print $f
?>
</body>
</html>

Wszysko by mi pasowalo gdyby nie to, ze plik z ktorego czyta funkcja musi byc na tym samym serwerze, gdy zamiast A.html podawalem link to wyskakiwalo mi, ze strona nie istnieje, wie ktos o co w tym chodzi?

Moje dzieło: http://www.members.lycos.co.uk/gorczyk/skrypcik.php
NetJaro
Zamiast pliku A.html daj adres strony (z http:// na początku).
bim2
jaki jest link? Moze daj link/index.html (php)
NetJaro
Włącz raportowanie błędów (E_ALL).
Ludvik
A poza tym postaw średnik po instrukcji wypisania.
  1. <?php
  2. print $f;
  3. ?>
strife
Cytat(NetJaro @ 1.07.2006, 19:53 ) *
Włącz raportowanie błędów (E_ALL).

Wybaczysz, że się wtrące, ale myślę, że początkujący sobie z tym nie poradzi, więc kontynuując powiem, że Pan » Gorgy musi dodać w swoim skrypcie:

1. <?php
  2. ini_set('display_errors', 1);
  3. ?>
Gorgy
Po dopisaniu do skryptu tego:
Cytat
error_reporting(E_ALL);
ini_set('display_errors', 1);

w oknie przegladarki wyskakuje mi taki komunikat:
Cytat
Warning: ini_set, getrusage, mysql_list_dbs, get_current_user, set_time_limit, getmyuid, getmypid, dl, leak, listen, chown, chmod, chgrp, realpath, tmpfile, link, mb_send_mail() has been disabled for security reasons in /data/members/free/tripod/uk/g/o/r/gorczyk/htdocs/skrypcik.php on line 9

A skrypt teraz wyglada tak:
Cytat
<html>
<head>
<title>skrypcik</title>
</head>
<?php
$f = file_get_contents('http://www.tibia.com/community/?subtopic=guilds&page=view&GuildName=Company+of+Diablo');
print $f ;
error_reporting(E_ALL);
ini_set('display_errors', 1);
?>

</body>
</html>

Domyślam się, że bład jest z winy serwera, wiec jaki darmowy serwer polecacie? Chodzi mi o to, zeby obslugiwal php i rejestracja przebiegala łatwo i szybko smile.gif
strife
Wywal linijkę z ini_set ponieważ jak widzisz serwer który posiadasz nie udostępnia tej funkcji. Następnie zobacz jeszcze raz jakie błędy Ci skrypt wyświetla, dodam, że raportowanie błędów o którym mówił mój przedmówca powinno być na początku, a nie na końcu tak jak Ty napisałeś smile.gif
Gorgy
Gdy skrypt wyglada tak:
  1. <html>
  2. <head>
  3. <title>skrypcik</title>
  4. </head>
  5. <?php
  6. $f = file_get_contents('http://www.tibia.com/community/?subtopic=guilds&page=view&GuildName=Company+of+Diablo');
  7. print $f ;
  8. ?>
  9. </body>
  10. </html>

To w oknie przegladarki wyskakuje mi taki blad:
Cytat
Warning: file_get_contents(): URL file-access is disabled in the server configuration in /data/members/free/tripod/uk/g/o/r/gorczyk/htdocs/skrypcik.php on line 7

Warning: file_get_contents(http://www.tibia.com/community/?subtopic=guilds&page=view&GuildName=Company+of+Diablo): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /data/members/free/tripod/uk/g/o/r/gorczyk/htdocs/skrypcik.php on line 7

Rozumiem, ze bład jest z winy serwera wiec sie powtorze: Jaki polecacie darmowy i dobry serwer FTP?
NetJaro
..

Serwer ze względów bezpieczeństwa ma wyłączoną funkcję łączynia się z innymi serwerami.
Do tego nie mają inne serwery FTP. Wymyli pojęcia!
Jeżeli chcesz zmienić, to zmień usługodawcę (tzn. serwer WWW). Ewentualnie możesz inaczej pobrać dane..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.