kamiseq
29.06.2006, 11:32:27
jesli taki temat juz byl to przepraszam ale nie znalalzem go an forum(link w takim wypadku bylby na miejscu;] ) ale bede jeszcze szukal.
wiec tak , prosze mnie wyprowadzic z bledu.
zeby przetworzyc plik xml do xhtml potrzebuje albo przegladarki - czyli po stronie klienta, co wydaje sie byc zlym pomyslem, lub np asp po stronie serwera( z tego co sobie poczytalem na w3schools ).
czy mozna zatrudnic do tego php, i czy ktos ma z tym doswiadczenia. a moze inne rozwiazanie.
(bo wydaje mi sie ze asp nie jest tak dostepne, zwlaszcza na mniejszych serwerach)
dzieki na informacje
nospor
29.06.2006, 11:37:43
aby zmienic xml na html potrzebujesz xslt, ktory powie jak zamieniac jedno na drugie oraz klasy ktora to wykona. takich klas jest troche, poszukaj na sieci
kamiseq
29.06.2006, 13:01:10
xslt zostawilem w domysle ze jest tagze potrzebna.
wiem ze php ma mozliwosc konwerotwania xml tylko chyba nie jest to w standardzie, a co za tym idzie marne szanse zeby znalesc to na podstawowym koncie www oferowne przez malych providerow.(myle sie?)
jak wspomnialem mozna uzyc przegladarki jako parsera i enginu do transformacji xml do xhtml, ale nie mam wogole z tym doswiadczenia - i nie wiem czy strony beda sie dobrze wyswietlaly.
dlatego prosze o informacje na temat dostpenych rozwiazaniach w polskich realiach, gdzie serwery czasem nie maja nawet php w podstawoej ofercie!!!!!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.