Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] logowanie do ms sql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
llucio
Witam,

zrobiłem sobie skrypcik php sprawdzający login i hasło uzytkownika w bazie MS SQL MSDE,

1. <?php
  2. require_once('funkcje.phpi'); // plik zawiera funkcję lacz_db() nawiązującą połączenie z bazą danych
  3.  
  4. $login = $_POST['login']; //przekazywane z formularza
  5. $haslo = $_POST['haslo'];
  6.  
  7. if ($login && $haslo)
  8. {
  9. // nawi&plusmn;zanie poł&plusmn;czenia z baz&plusmn; danych
  10. if (lacz_bd($login, $haslo))
  11. {
  12. // jesli użytkownik i hasło jest poprawne to przekierowanie do następującego pliku
  13. header("Location: dane.php");
  14. }
  15. else
  16. {
  17. echo "Niepoprawna nazwa użytkownika lub hasło";
  18. exit();
  19. }
  20. }
  21. else 
  22. {
  23. //przekierowanie do strony informuj&plusmn;cej o błędzie logowania
  24. header("Location: badlogin.php");
  25. exit();
  26. }
  27. ?>

problem jest w tym że jak w pliku dane.php próbuję wyświetlić "jakieś tam dane z bazy" to mi mówi

Warning: mssql_query() [function.mssql-query]: message: Invalid object name 'FIRMY'. (severity 16) in C:\apache\Apache2\htdocs\dane.php on line 19
Warning: mssql_query() [function.mssql-query]: Query failed in C:\apache\Apache2\htdocs\dane.php on line 19
Warning: mssql_fetch_row(): supplied argument is not a valid MS SQL-result resource in C:\apache\Apache2\htdocs\dane.php on line 21

niewiem jak to zrobić aby działało sadsmiley02.gif
proszę o pomoc

pozdr
lucio
Ludvik
Po pierwsze: W poście sformatuj kod znacznikami php, bo możesz dostąć upomnienie od moderatorów.
/ ja poprawiłem - tiraeth /

Po drugie: Istnienie zmiennej sprawdza się innaczej...
  1. <?php
  2. if (isset($_POST['login']) && isset($_POST['haslo'])) {
  3. //...
  4. }
  5. ?>

Twoja metoda będzie generować ostrzeżenia przy braku tych zmiennych.

Po trzecie: Błąd jest w pliku dane.php - w bazie danych nie ma obiektu FIRMY, który wymieniasz w zapytaniu - sprawdź czy baza danych istnieje i czy napisałeś dobrze (duże litery?).
Gość
przepraszam za brak zanaczników kodu php, mój pierwszy post rolleyes.gif

co do pliku dane.php to zapytanie jest OK bo tabela "FIRMY" w bazie istniej, problem udało mi się rozwiązać nawiązująć ponownie połączenie z bazą w pliku dane.php i to zadziałało smile.gif

ale czy nieda się tego zrobić sprawdzając raz użytkownika bo to mi tak wyglada ze musiałbym w kazdym utworzonym pliku łączyć się najpierw z bazą żeby cokolwiek wyświetlić lub dodać?questionmark.gif

pozdr
lucio
Ludvik
Zapisz jego dane w sesji, wtedy będziesz musiał sprawdzać go tylko, kiedy sesja nie będzie istniała.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.