Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] wyświetlanie IP odzwiedzających
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gg4919019
Problem tkwi w tym że nie umię sobira poradzić z powyższym zagadanieniem

Chciałbym ażeby po każdych odwiedzinach pozostawało jak najwięcej informacji po gościu... jeśli istnieje możliwośc "wyciągnięcia" IP owszem, w zupełności mi to wsytarcz.

Prosiłbym o pomoc, gdyż w zagadnieniu PHO jestem zielony, jedynie co umię to HTML/JAVA, więc dosłownie tłumaczcie krok po kroku jak w przedszkolu smile.gif
strife
Jak najwięcej powiadasz, to zainteresuj się tablicą » $_SERVER.

Przykład:
  1. <?php
  2. echo 'Twoje IP: ' . $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
  3. ?>
gg4919019
OK Strife

Teraz wytlumacz mi gdzie te wszystkei adres IP odwiedzającyh znajde?
Cysiaczek
No przecież jak umieścisz powyższy skrypt, to się pokaże. No chyba, ze chcesz to gdzieś utrwalić, wtedy dobrze jest znać funkcje systemu plików, ewentualnie bazy danych (*sql);
gg4919019
Przepraszam troszke...

Delikatnie mówiąc jestem lewy

co do adresow IP one się pokażą na stronie, bo nie wiem gdzie mogę się ich doszukiwać winksmiley.jpg

aha żeby była jasnośc, chciałbym żeby na stronie gromadziły się adresy IP odwiedzającyhc a nie tylko wyświetlały w danym momenci adres IP...
Cysiaczek
Pojawią się w miejscu, gdzie chcesz, aby się pokazały, a więc w miejscu, w kótrym wkleisz ten skrypt.
gg4919019
aha, ale wtedy każdy ma wgląd i widzi kto odwiedzał strone czy tylko ja snitch.gif
Cysiaczek
Zobaczy to ten, kto wejdzie na ta strone - zobaczy swoje IP
gg4919019
uuu to mi nie o to chodzi, zalezy mi na tym żeby zapisywały sie wszystkie IP gości
Cysiaczek
No to zapraszam na www.php.net
Poczytaj, bo widzę, że wogóle nie wiesz nic na temat php.
gg4919019
nie jestem więc dlatego stwierdziłem że dział "przedszkole" będzie odpowiedni...

MOże mi ktoś pomoć rozwiązać powższy problem?
nasty
mozesz zapisywac IP to pliku albo do bazy....
Cysiaczek
Widzisz. Problem cały w tym, że nawet jak ktoś Ci poda kod, to będziesz miał problemy z jego zmianą, czy wogóle z jego implementacją do własnego serwisu. Z kolei jak wejdziesz na php.net, to tam w dokomentacji masz wszystko wyjaśnione bardzo przystepnie. Ewentualnie zajrzyj do jakiegoś kursu php - w sieci jest tego pełno.
gg4919019
w ostateczności tak też zrobię, w każdym bądź razie jeśli ktoś posiada odpowiedni kod, byłbym wdzięczny za jego zamieszczenie
Cysiaczek
Jak poszukasz na forum to założę się,że znajdziesz taki kod smile.gif
gg4919019
próowałem, wpisuje IP a tu nic mi nie wyskakuje.... musze jeszcze obczaić tą wyszukiwarkę.....
strife
Cytat(gg4919019 @ 5.07.2006, 17:11 ) *
próowałem, wpisuje IP a tu nic mi nie wyskakuje.... musze jeszcze obczaić tą wyszukiwarkę.....

» fopen" title="Zobacz w manualu php" target="_manual ( przyda Ci się parametr a+ )
» fwrite" title="Zobacz w manualu php" target="_manual ( zapis danych, do tego pliku, w Twoim przypadku IP )
» fclose" title="Zobacz w manualu php" target="_manual ( zgadnij tongue.gif )

Co tutaj więcej chcieć, pokombinuj trochę, pomyśl, popróbuj, a napiszesz sobie taki skrypt jaki chcesz. Najlepiej testuj to najpierw u siebie na localhost'cie W razie problemów pisz, ale pamiętaj, że gotowca nie dostaniesz, zrób to sam winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.