Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [xhtml][div] szkielet strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
almurik
Witam
Postanowiłem zerwać z nałogiem 'tabelkowania' wszystkiego na stronie i walenia & nbsp gdzie popadnie i w jakich popadnie ilościach ale mam problem z którym już nie wiem jak sobie poradzić.

Mam standardowy szkielet strony: :: szkielet ::

I teraz moje pytania:

1) div#content powinien teoretycznie (z kalkulatorem w ręku) zmieścić się w środku mając 500 px, jednak w IE tego nie robi - trzeba zejść z szerokością do ok 490 px jednak w tedy pojawia się w FF i Opera dziura. Można nie ustawiać szerokości wtedy się dopasuje w każdej ww przeglądarce sam ale zależy mi na sztywnym określeniu - jak to zrobić ?

2) w content mam tabelkę (style narazie są razem - prosze mnie za to nie rugać - to testy), właściwie to nie wiem czy poprawnie ją tam umieściłem ale jak ustawię sobie jej 'margin-top' to przesuwa mi się cały kontent w dół jak widać, teraz wszędzie oprócz w IE - teraz zrozumieliśmy się z IE smile.gif. Jak ew umieścić tam tabelkę, co zmienić w szkielecie, żeby się nie przesuwało.

3) jak rozciągam którąkolwiek z kolumn (menu lewe, treść, menu prawe) to jak zrobić, żeby rozciągały się także pozostałe kolumny, tzn, menu lewe jak w przykładzie jest 'wyższe' i chciałby żeby i div#content i menu prawe rozciągały się sam na tą samą długość.

Z góry dziękuję za pomoc, przeglądnąłem kilka gotowych projektów jakiś kurs i nadal nie wiem jak to zrobić.

Pozdrawiam
Cysiaczek
Odpowiedź na większość twoich pytań leży w naturze przeglądarek - jakkolwiek być nie robił, zawsze będą różnice (chyba, że zrobisz wersję dla każdej przeglądarki).

Najlepiej, jeśli odniesiesz się wprost do dokumentacji HTML/CSS, bo tam można znaleźć kilka naprawdę intrygujących rzeczy... np. można się dowiedzieć, że kod coś robi, a nie robi i nawet twórcy html/css nie wiedzą dLACZEGO winksmiley.jpg
almurik
Zdaję sobie sprawę, że przeglądarki różnie interpretują kod co osobiście niesamowicie mnie denerwuje, bo trudno pisać pod jedną przeglądarkę lub pod każdą z osobna.
Nie piszę stron zbyt często więc mam nadzieję, że ktoś kto pisze, zna jakieś 'sztuczki' i mi poradzi - choć może tu nie sztuczki są potrzebne a dobra znajomość css :roll2:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.