Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem ze Stronicowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_Hardknox_*
Mam problem przy modyfikowaniu cmsa, podstrony mi wychodzą, ale po kliknieciu nie przechodzi do wyswietlania kolejnych 3 z bazy

1. <?php
  2. function wyswietl_newsy() {
  3.  
  4. connect();
  5. $ile = 3;
  6. $numrows = mysql_num_rows(mysql_query("SELECT id, tytul, autor, data, tresc FROM news")); 
  7.  
  8.  
  9.  
  10. if(!$p) $p = 0; 
  11.  
  12. $p = (int)$p; 
  13. $ile = (int)$ile; 
  14. $query = mysql_query("SELECT id, tytul, autor, data, tresc FROM news ORDER BY id DESC LIMIT $p,$i
    le"
    );
  15.  
  16.  
  17.  
  18.  while ($news = mysql_fetch_array($query))
  19. {
  20. include("show_news.php");
  21. }
  22.  
  23.  
  24. echo '<center>Strony: [';
  25.  
  26. for($i=0;$i<ceil($numrows/$ile);$i++) { 
  27. echo ' <a href="'.$PHP_SELF.'?p'.($i*$ile).'">'.($i+1).'</a> ';
  28. }
  29.  
  30. echo '] </center>';
  31. ?>
Cysiaczek
1. Co to za CMS (ewentualnie kto to cos tak nazwał winksmiley.jpg )
2. Napiszę to ... naprawdę to zrobię... mówie poważnie...uwaga...
register_globals=off
3. Istneje tez taka możliwiść, że źle zrozumiałeś LIMIT w zapytaniu sql. Te dwie wartości, to rekord startowy i rekord końcowy.
TomASS
@Cysiaczek:
A jak napiszesz:

1. SELECT * FROM tabela LIMIT 10, 3;

Nie wiedziałem że LIMIT n m wyświetla rekordy od n do m (z Twojego tłumaczenia tak to można wywnioskować), raczej myślałem, że:

Cytat
The LIMIT clause can be used to constrain the number of rows returned by the SELECT statement. LIMIT takes one or two numeric arguments, which must both be non-negative integer constants (except when using prepared statements).

With two arguments, the first argument specifies the offset of the first row to return, and the second specifies the maximum number of rows to return. The offset of the initial row is 0 (not 1):

SELECT * FROM tbl LIMIT 5,10; # Retrieve rows 6-15
Cysiaczek
Cóż. Zdarza się, że napiszę jakąś głupotę - mój powyższy post taką właśnie zawiera, za co przepraszam wszystkich, którzy mogli się nim kierować.
Nie wiem, czym się sugerowałem pisząc coś takiego, ale nic mnie nie tłumaczy sadsmiley02.gif
TomASS
@Cysiaczek :

Każdemu się zdaża - rada na przyszłość, zanim coś napiszesz, to sprawdź, poprzyj swoją wypowiedź linkiem/cytatem.... tongue.gif

@Gość :
gdzie masz zdefiniowane $p ?

1. <?php
  2. if(!$p) $p = 0; 
  3. $p = (int)$p;
  4. ?>

W tym wypadku $p zawsze będzie miał wartość 0.
Cysiaczek
Właśnie dlatego piszę o register_globals - przenosi w linku smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.