Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] pobieranie danych z pliku + eregi
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
podziak
wiam,

Napisalem skrypt co bedzie wyciagac faxy ze stron z danego katalogu. I nie wiem dlaczego jak wlacz funkcje erei to nie chce mi wyswietlac wszystko dziala dobrze tylko ze ja potrzebuje tylko numer fax
  1. <?
  2.  
  3. $dir=glob("test/*.html");
  4. foreach ($dir as $el) {
  5. if(!is_dir($el)) {
  6. //echo $el."<br>";
  7. $ft=fopen($el,"r"); 
  8. flock($ft,1); 
  9. $contents=fread($ft, filesize($el)); 
  10. fseek($ft,0); 
  11. flock($ft,3); 
  12. fclose($ft); 
  13. eregi('fax(.*)', $contents, $rgs); 
  14. $data=$rgs[0];
  15. $data1=substr($data, 0, 200)."<br>";  
  16.  
  17. //$data1=eregi('^[0-9]{12}$', $data1);
  18.  
  19. echo $data1;
  20. //zapis do pliku
  21. $nowy = $data1 ;
  22. $filename="plik.txt";
  23. $fp = fopen($filename , "a+");
  24. flock($fp,2); 
  25. fputs( $fp , $data1); 
  26. flock($fp,3);
  27. fclose($fp); 
  28.  
  29. }
  30. }
  31.  
  32. ?>

wielki edzieki za pomoc
piotrekkr
jesli chcesz miec to co jest miedzy nawiasami fax(to chcesz miec) zrob tak:
  1. <?php
  2. preg_match('/fax(.*?)/', $contents, $rgs);
  3. $data=$rgs[1];
  4. ?>
powinno zadzialac. * jest zachlanna i bierze wszystko co jest dalej jesli jest polaczona z . czyli jesli masz cos takiego:
Kod
fax(2723788723) jhdshjdsh iu usd sui fax(65321566)hjhj h dsjhsjhs hsdhds sd fax(121234234)

to .* dopasuje ci wszystko od pierwszego ( do ostatniego ) czyli bedziesz mial dopasowany fragfment :
Kod
2723788723) jhdshjdsh iu usd sui fax(65321566)hjhj h dsjhsjhs hsdhds sd fax(121234234

.*? sprawia ze * przestaje byc zachlanna
mike
"napisalem cos takiego ale nie dziala jakbym chcial" - cóż pozostaje mi powiedzieć: Użekła mnie Twoja historia tongue.gif

Temat jest bez sensu, nic nie mówi o zawartości wątku, nie można się na jego podstawie domyślić w czym jest problem. A temat ma zsłużyć streszczeniu problemu w kilku slowach, jakimś sloganie.
Nie wspomnę już nawet, że nie spełnia zasad określonych w Zasadach pisnia na forum Przedszkole.

Zamykam.
Otworzę po otrzymaniu na PW poprawnej propozycji tematu, wraz z linkiem do tego wątku.

Otwieram.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.